Икономиката на Обединеното кралство изпадна в техническа рецесия


Икономиката на Обединеното кралство изпадна в техническа рецесия
Снимка: iStock

2226

Икономиката на Обединеното кралство е навлязла в техническа рецесия през последното тримесечие на миналата година, показват официални данни на Службата за национална статистика (ONS), цитирани от CNBC.

Службата за национална статистика съобщи, че брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се е свил с 0,3% през последните 3 месеца на годината, отбелязвайки втори пореден тримесечен спад, следвайки понижението с 0,1% в периода юли-септември. Две поредни тримесечия на отрицателен растеж се считат за техническа рецесия.

И трите основни сектора на икономиката са се свили през четвъртото тримесечие, като ONS отбеляза спад от 0,2% в услугите, 1% в производството и 1,3% в строителната продукция.

През цялата 2023 г. се изчислява, че британският БВП се е увеличил само с 0,1% спрямо 2022 г. За месец декември производството се е свило с 0,1%.

Снимка: iStock

Финансовият министър на Обединеното кралство Джеръми Хънт казва, че високата инфлация остава „най-голямата бариера пред растежа“, тъй като принуждава Bank of England да поддържа стабилни лихвените проценти и да спъва икономическото развитие.

„Но има признаци, че британската икономика обръща курса. Прогнозите сочат, че растежът ще се засили през следващите няколко години. Заплатите се покачват по-бързо от цените, лихвите по ипотечните кредити падат и безработицата остава ниска“, добави той.

Инфлацията в Обединеното кралство се понижи значително, но остава доста над тази на икономическите партньори на страната и целта от 2% на Английската централна банка, подлагайки под натиск домакинствата. Основният индекс на потребителските цени достигна 4% на годишна база през януари.

„Плитка и краткотрайна“ рецесия

Снимка: iStock

Маркъс Брукс, главен инвестиционен директор в Quilter Investors, казва, че данните най-вероятно показват, че рецесията ще бъде „потенциално плитка и краткотрайна, и това може да не отразява истинското състояние на икономиката“, която ще преживее „приглушено възстановяване“ през 2024 г.

„Свиването на БВП както през декември, така и през четвъртото тримесечие на 2023 г., се дължи главно на упорито висока инфлация, структурни слабости на пазара на труда и нисък растеж на производителността, но също и на неблагоприятни климатични условия“, отбелязва Брукс.

„Тези фактори повлияха на представянето на секторите на услугите и строителството, които са основните двигатели на икономиката на Обединеното кралство“, добавя той.

Снимка: iStock

Брук отбеляза, че някои от тези пречки са временни и вече са започнали да намаляват, като докладът за инфлацията от януари показа по-ниско ниво спрямо прогнозите за повторно ускоряване.

„През следващите месеци очакваме инфлацията да спадне, потенциално облекчавайки натиска върху домакинствата в Обединеното кралство и подкрепяйки възстановяването на икономиката, ориентирана към потребителите“, добави Брукс.

„Ключовият индикатор за наблюдение е инфлацията в сектора на услугите, който представлява по-голямата част от икономическата активност и заетостта в Обединеното кралство и отразява силата на растежа на заплатите и потребителското търсене, които са от решаващо значение за възстановяването на Обединеното кралство.“

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Инфлацията на Острова остава непроменена през януари, а храните поевтиняват за първи път от септември 2021 г.

След 10 месеца спад: Инфлацията във Великобритания отново нарасна през декември

Продажбите на дребно на Острова през декември паднаха до най-ниското си ниво от януари 2021 г.

Британците могат да останат без любим продукт заради атаките в Червено море

Инфлацията във Великобритания спадна до най-ниското си ниво от 2 години

Инфлацията във Великобритания през септември остава без промяна

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички