Икономиката на Великобритания е по-голяма, отколкото всички си мислеха, но въпреки това има "проблем с растежа"


Икономиката на Великобритания е по-голяма, отколкото всички си мислеха, но въпреки това има "проблем с растежа"
Снимка: iStock

3812

Икономиката на Великобритания се възстановява от COVID-19 пандемията много по-бързо, отколкото се смяташе досега, стана ясно след основните ревизии на официалната статистика. По този начин страната заличи статута си на забавяща се икономика в рамките само на една нощ.

Новите данни, публикувани от британкста Националната статистическа служба (ONS) през миналата седмица, показават, че към края на 2021 г. брутният вътрешен продукт на Великобритания всъщност е бил с 0,6 % по-голям, отколкото през последното тримесечие на 2019 г. - преди настъпването на пандемията, а не с 1,2 % по-малък, както се смяташе по-рано, пише CNN.

Още през миналия месец ONS заяви, че към второто тримесечие на тази година БВП на Обединеното кралство все още не е достигнал размера си отпреди пандемията.

Драматичните корекции означават, че икономиката на Великобритания е нараснала много по-силно спрямо края на 2019 г. и вече не е с най-лошо представяне сред страните от Г-7, като се справя по-добре от Германия, макар че все още изостава от САЩ, Канада, Япония, Италия и Франция.

"Средният БВП в другите държави от Г-7 е с 2,8% над нивото си от преди пандемията в сравнение с 1,5% в Обединеното кралство", пише Рут Грегъри, заместник главен икономист за Обединеното кралство в Capital Economics, в изследователска бележка от петък.

"Изводът е, че икономиката на Обединеното кралство вече не е в задната част на групата на Г-7 и не изостава толкова много от средното равнище."

Икономистите обаче предупредиха, че по-силните данни не променят цялостната перспектива за растежа на Великобритания, нито пък ще осигурят облекчение за домакинствата, борещи се с високата инфлация и нарастващите разходи по заемите.

"Растежът в Обединеното кралство все още е много слаб, макар и да не е на дъното", заявява професор Хю Диксън, който ръководи изследванията в областта на икономическите измервания в Националния институт за икономически и социални изследвания.

Топ икономист: Германия е болният човек на Европа

Ревизираните данни "не променят реалната икономика ни най-малко", заявява Диксън пред CNN. "Ако сте обикновена фирма или домакинство, това не оказва влияние върху вас. То просто ви казва, че измерването е било погрешно и БВП е малко по-висок, отколкото смятахме, че е".

Джон Спрингфорд, заместник-директор на Центъра за европейска реформа, мозъчен тръст, добавя: "Преразглеждането е добра новина. Но от 2021 г. насам икономиката е в застой - и това се случи след период на растеж под тенденцията след референдума за Брекзит (2016 г.). Така че, въпреки че размерът на икономиката е по-голям, отколкото смятахме, Великобритания все още има проблем с растежа."

По-подробни данни

През 2020 г. икономиката на Великобритания претърпя най-големия си спад от повече от три века, като през следващата година се възстанови рязко от ниската база.

ONS заяви в петък миналата седмица, че според новите оценки БВП е спаднал с 10,4 % през 2020 г., вместо с 11 %, както се преценяваше по-рано. Въпреки ревизията, това си остава най-резкият годишен спад от Големия студ през 1709 г. насам. Годишният ръст на БВП за 2021 г. също беше ревизиран нагоре с 1,1 процентни пункта до 8,7 %.

Инфлацията във Великобритания спадна до 6,8%, най-ниското ниво от февруари 2022 година

Икономиката на Великобритания е нараснала повече, отколкото се смяташе, сочи ревизия на официалните данни;

Снимка: iStock

Директорът на отдела за икономическа статистика на ONS Дарън Морган посочва, че статистическите ревизии се дължат на някои по-детайлни данни, чието събиране отнема повече време.

"Ако погледнете 2020 г., нашите по-обстойни проучвания показват, че предприятията са добавяли към непродадените наличности, вместо да ги намаляват", казва той пред CNN.

За 2021 г. по-актуалните бизнес проучвания показаха, че маржовете на печалбата в търговията на дребно и на едро са се запазили много по-добре, отколкото се оценяваше по-рано, а публичният и частният сектор на здравеопазването също са се представили по-добре.

Разходите, направени от предприятията за производството на техните стоки, също бяха коригирани, което доведе до положително въздействие върху сектора на услугите, който съставлява по-голямата част от БВП, но оказва отрицателно въздействие върху производството.

Министърът на финансите на Великобритания Джереми Хънт посочва, че по-бързото възстановяване на страната от пандемията "показва, че за пореден път се доказва, че онези, които са решили да подценят британската икономика, са сгрешили".

Нетният дълг на една от най-големите икономики в света премина 100% от БВП за първи път от 1961 година

Но Грегъри от Capital Economics заяви, че макар данните "да подсказват, че икономиката е много по-силна, отколкото смятахме досега", те не подобряват съществено "голямата картина".

"При положение че Обединеното кралство все още вероятно ще страда от недостиг на работна ръка, това не е гаранция за бъдеща дългосрочна устойчивост."

Последните ревизии на БВП могат просто да подкрепят аргументите в полза на запазването на по-високите лихвени проценти за по-дълго време, добавя тя. Данните "подчертават необходимостта Английската централна банка да продължи да търси решение, за да укроти инфлацията".

Икономистите от Nomura заявиха, че ревизиите дори биха могли да увеличат риска от рецесия в бъдеще, "тъй като остава по-малко време за наваксване".

Обединеното кралство е една от първите страни в света, която ревизира оценките си за БВП за периода на пандемията, използвайки по-подробна рамка, което означава, че други страни също биха могли да променят оценките си на по-късна дата.

"Важно е това да се вземе предвид, когато се сравнява Великобритания с други държави, и нашата позиция в международното сравнение вероятно ще се промени, след като другите държави напълно се изправят пред своите набори от данни с течение на времето", заявяват от ONS.

Източник: CNN

Колко ще струва на Великобритания коронацията на крал Чарлз?

Най-големите икономики в света през 2075 година: Очакват се сериозни размествания

Нарастващата цена на войната може да създаде проблеми за икономиката на Русия

Икономиката на Китай е в много по-лошо състояние, отколкото всички си мислят

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички