Мълчанието е злато: Защо западни бизнесмени масово посещават Китай без много шум?


Мълчанието е злато: Защо западни бизнесмени масово посещават Китай без много шум?
Снимка: Getty Images

5649

През последните няколко месеца изпълнителни директори на големи западни компании, включително шефът на Tesla Илон Мъск и този на Goldman Sachs Дейвид Соломон, реализираха посещения в Китай, след като страната отново се отвори за света.

Това, което обединява всички участници в парада на изпълнителните директори в посока Китай е мълчанието. Те почти не говориха публично за техните пътувания, които включват предимно срещи с представители на китайското правителство, местен персонал и бизнес партньори. Медийни събития и други публични изяви, които някога бяха често събитие, сега се случват рядко.

Дори Илон Мъск, познат със своето свободно поведение в Twitter, остана необичайно мълчалив относно своето вихрено пътуване до Китай през миналата седмица, пише Reuters.

През 2020 година милиардерът отпразнува първата кола с марка Tesla, произведена в завода на компанията в Шанхай, с танц на сцената, като всичко това бе достъпно за медиите. Този път обаче, медии не бяха поканени да отразят посещението му на завода.

И докато Мъск спомена пътуването в две публикации откакто замина, той не публикува нищо в Twitter докато беше в Китай.

Изпълнителният директор на американският банков гигант Goldman Sachs Дейвид Соломон подобно на Мъск също не вдигна много шум относно пътуването си до Китай. През 2019 година той даде интервюта на медиите и взе участие в няколко форума. Но по време на своето пътуване през март тази година, единствените срещи, за която имаше информация, бяха разговори с регулатори, китайският суверенен фонд и посещение в университет. Тези събития не бяха публични.

Липсата на информация от западните изпълнителни директори и техните компании относно пътуванията до Китай може да се дължи на политическото и търговско напрежение между Вашингтон и Пекин, което се влоши до най-ниската си точка от десетилетия, коментират служители на търговски камари и търговски асоциации.

Дойде ли краят на "Произведено в Китай"?

Засиленият фокус на китайския президент Си Дзинпин върху националната сигурност, довела до натиск върху консултантски компании и фирми за дю дилиджънс (проучвания), също постави много чуждестранни компании в ситуация да се чудят дали няма да се окажат прекрачили буквата на закона, посочват оттам.

Ноа Фрейзър, управляващ директор на Canada China Business Council, коментира, че посещенията на изпълнителни директори вече не са свързани с преследване на нови бизнес възможности, а представляват поддържане на съществуващи взаимоотношения, като често се случват без медии, големи вечери или възможности за изявления.

Изглежда те продължават да „навеждат главите си и да имат частни обяди, където могат да научат от хората на място какво се случва”, казва той.

Американският бизнес напуска Китай и все повече планира как да се премести от страната

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск по време на посещение в Пекин, Китай през 2018 година; 

Снимка: Getty Images 

Преди пътуването до Китай, щатските изпълни директори са търсили съвети относно разширяването на китайския закон за контрашпионаж и това как може да им повлияе, според ръководител на щатска търговска асоциация, пожелал да остане анонимен, поради чувствителното естество на това да правиш бизнес в Китай в наши дни.

Изпълнителните директори също искат да знаят как да процедират с представителите на китайските власти и с въпросите, които възникват веднъж когато посещението стане публично, посочва ръководителят на асоциация, добавяйки, че не е в техен интерес да говорят пред медиите, тъй като рискуват да бъдат попитани за мнението им относно позициите на Вашингтон и Пекин.

САЩ реагира с опит за натиск заради решение на Китай срещу технологичен гигант

Търговската камара на ЕС посочи в изявление, че компаниите, опериращи в Китай, винаги са проявявали известно ниво на предпазливост и сега се адаптират към промените в области, които може да се считат за чувствителни.

Tesla не са отговорили на молбата за коментар, докато Golden Sachs са отказали да коментират.

Китайският външен министър посочи в изявление, че редицата посещения на изпълнителни директори от САЩ са били „вот на доверие” за китайската икономика.

Това, че техните пътувания са били сравнително скромни, произтича от това, което се нарича "грешна политика" на правителството на САЩ за сдържане на Китай, казва той.

По отношение на притесненията относно закона за контрашпионаж, право на Китай е да защитава националната сигурност чрез вътрешното законодателство, добавя той.

Министерството на търговията на САЩ са отказали коментар по темата.

Демонстрация на ангажимент

Въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън каза миналия месец, че очаква размразяване на отношенията с Пекин „много скоро“, не може да се отрече, че през тази година напрежението се повиши в някои горещи точки, включително ограничаването на износа на полупроводници от САЩ и опасенията за сигурността на данните.

На фона на това, след три години на сурови ограничения заради COVID, които възпрепятстваха влизането в Китай, чуждестранните изпълнителни директори изглеждат нетърпеливи да овладеят нещата.

Тези пътувания през последните месеци включваха редица високопрофилни изпълнителни директори като шефът на Apple Тим Кук, Патрик Гелсингер от Intel, Мери Бара от General Motors, Стивън Шварцман от Blackstone и Джейми Даймън от JPMorgan.

Юанът изпревари долара за първи път в трансграничните разплащания на Китай

67 чуждестранни бизнес лидери присъстваха на китайския форум China Development Forum през тази година, което все пак е с 20 по-малко спрямо същото събитие от 2019 година.

„Идеята е, че трябва да се покаже достатъчна ангажираност към китайския пазар, ако играете там”, казва Кристофър Джонсън, президент на China Strategies Group, консултантска компания, посветена на политическия риск.

В същото време, изпълнителните директори трябва да правят това „без да предизвикват тревога в правителството на САЩ, а това е много трудна задача.”, добавя той.

JPMorgan и Blackstone са отказали да коментират темата. Apple, General Motors и Intel не са отговорили на молбата за коментар.

Няколкото публични коментара от страна на чуждестранни изпълнителни директори, направени по време на посещенията им в Китай, са в линия с позицията на Джо Байдън, че той няма стремеж да разделя двете най-големи икономики в света.

Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?

Външното министерство цитира Мъск, че той се противопоставя на отделянето на икономиките на САЩ и Китай, които той описва като „сиамски близнаци”.

Шефът на JPMorgan Джейми Даймън е посочил по време на JPMorgan Global China Summit през миналата седмица, че предпочита намаляването на риска по оста Изток – Запад, вместо разделянето, според източник от събитието.

Даниел Ръсел, вицепрезидент по международната сигурност и дипломация в Asia Society Policy Institute, посочва, че разликата между намаляването на риска и разделянето е фина, но важна.

Това „показва ясно, че проблемът е управлението на риска от зависимост от Китай, а не решимостта да се раздели света на две конкуриращи се сфери“, казва той.

Защо богатите американци толкова обичат швейцарския банков гигант UBS?

Защо китайските милиардери продължават да изчезват?

До средата на годината Китай ще отстъпи първото място по брой население

Индия ли ще замести Китай като двигател на световната икономика? Не

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички