Василев към ГЕРБ: Политиката ви е "да го д*хат бедните" (ВИДЕО)


Василев към ГЕРБ: Политиката ви е "да го д*хат бедните" (ВИДЕО)
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

9247

Икономическата философия на ГЕРБ е "да го д*хат бедните". С тези думи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев се обърна към опозицията по време на парламентарните дебати за вота на недоверие към правителството.

"Това е икономическата философия, която вие проповядвате – да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията. Да не помагаме на бизнесите, които са в нужда. Да намалим бюджетния дефицит, така че да няма средства нито за бизнеса, нито за учителите, нито за лекарите, нито за инвестициите, нито за социалните програми и най-бедните в страната", обясни Василев. Колко храни можем да купим със средна заплата у нас и в Европа?

"Това правителство няма да води такава икономическа политика. Вие я водихте последните 12 години и в резултат постигнахме най-голямото разделение между бедни и богати в Европа – коефициентът на неравенство нарасна от 30% на 40%. Политиката, която провеждахте в последните 12 години, беше с цел богатите да стават по-богати, а бедните да си останат бедни", категоричен беше вицепремиерът. Освен че сме най-бедни в ЕС, живеем два пъти по-зле от Германия

По думите му тази политика е довела до емиграцията на 400 000 българи, които са решили да си търсят бъдещето извън България.

Политиката на настоящото правителство е да се подпомогнат бедните, за да не са под линията на бедност, да се инвестира в образование, здравеопазване и инфраструктура, а всички българи да могат да се ползват и от еврофондовете, и от данъците. А не парите да изтичат в кюлчета, пачки и чекмеджета, каза Асен Василев. Ще се промени ли цената на хляба с 0% ДДС?

Той обвини опозицията, че говори глупости и използва популистки лозунги, за да печели политически дивиденти от тежката ситуация.

Въпреки че България е най-бедната страна в Европа и хората у нас харчат най-много за енергия и храни спрямо другите европейски държави, инфлацията в България е само 3,5% над средноевропейската и много по-ниска от тази в Естония, Литва и Латвия – страни от нашата черга, ударени по подобен начин от войната, обясни финансовият министър и посочи, че инфлацията в Румъния, Полша и Чехия е близка до нашата. Рекордна инфлация в ЕС, България - сред страните с най-голям ръст на цените

"Инфлацията е общоевропейски и световен проблем", каза Василев и изтъкна действията на ЕЦБ за повишаване на европейската основна лихва, които ще имат пряко отражение и върху българския лев и икономиката ни, защото сме вързани към еврото. Защо ЕЦБ чак сега се осмели да вдигне лихвите?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Очакват ни високи цени в следващите години, предупреди Асен Василев

Проблемът с инфлацията в Източна Европа: заплатите се състезават с цените

Икономист: До 12 месеца ще започне рецесия

Икономиката навлиза в тежък период, заплашва ни стагфлация

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички