Без вноса от Русия: Европа скоро ще изпадне в дизелова криза


Без вноса от Русия: Европа скоро ще изпадне в дизелова криза
Снимка: iStock

10214

Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще достигнат най-ниското си ниво от поне 12 години насам в началото на предстоящата пролет. Това прогнозира консултантската компания Wood Mackenzie Ltd, цитирана от Bloomberg. Очакванията са първо да се натрупат запаси през декември и януари, след което да настъпи рязък спад и през март да достигнат най-ниските нива от 2011 г.

Анализът на компанията е на фона на предстоящото ембарго, което ще забрани вноса на руско гориво по море в началото на февруари в Европа. Това означава, че обстановката на Стария континент рискува да се влоши още повече. Запасите ще се явят жизненоважен буфер срещу подобни прекъсвания, но когато се изчерпят, ще има по-голяма заплаха за нестабилност на пазара. Недостиг, високи цени и неяснота: Какво се задава след ембаргото на руския петрол?

"По-ниските запаси допринесоха за по-високи маржове на печалба за петролните рафинерии, стимулирайки европейските оператори да работят усилено", посочи Джеймс Бърли, главен анализатор в Wood Mackenzie. Затова консултантската компания очаква дневната преработка на суров петрол в Северозападна Европа да нарасне с 420 000 барела този месец, до 6.14 млн. Лоша новина: Вече купуваме петрола по 250 долара за барел

"Очакваме по-голямото производство да продължи да се поддържа от силните нетни парични маржове и очакваме запасите от газьол/дизел в края на декември да достигнат почти три милиона барела", обясни Бърли. Европа е на прага на криза с дизела. Какво следва?

Тъй като Русия остава най-големият външен доставчик на ЕС на дизелово гориво с кораби, в края на зимата е много вероятен рязък спад на запасите.

Един от проблемите с наличността в Европа е структурата на фючърсните пазари. Кривата на дизела на борсата ICE е обърната назад, т.е. бързите доставки излизат по-скъпи от същото гориво, доставено на по-късна дата. Това демотивира складирането, тъй като търговците могат да продават днес на по-добра цена, отколкото ако съхранят гориво за в бъдеще. Макар че тази структура леко се промени през изминалите дни, пак остава исторически силна. Ако колата ви е на дизел, скоро ще плащате повече

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.

Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Заради санкциите: Сърбия бърза да намали енергийната си зависимост от Русия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички