Гренландия става все по-зелена. Какви последици може да има това за света?


Гренландия става все по-зелена. Какви последици може да има това за света?
Снимка: iStock

3014

Площта, върху, която ледът в Гренландия е изчезнал през последните три десетилетия е приблизително 36 пъти по-голяма от Ню Йорк – ледена земя, която бързо отстъпва място на влажни зони и храсти, показва ново проучване.

Количеството растителност в Гренландия се е удвоило между средата на 1980-те и средата на 2010-те години, тъй като части от страната, някога покрити с лед и сняг, са трансформирани в безплодни скали, влажни зони или площи с храсти. Само влажните зони са се учетворили през този период, предава CNN.

Анализирайки сателитни изображения, учените установяват, че Гренландия е загубила 28 707 кв. км. лед през за три десетилетия. А това ще доведе до сериозни последици за изменението на климата и покачването на морското равнище.

По-високите температури на въздуха водят до загуба на лед, което пък повишава температурите на сушата. Това води до топене на Зоната на вечната замръзналост - слой лед, покриващ повърхността на Земята и разположен в по-голямата си част в Арктика.

Снимка: iStock

Това топене освобождава затоплящите планетата газове въглероден диоксид и метан, допринасяйки за още по-сериозно глобално повишение на температурите. Топенето на вечната замръзналост води до нестабилност на земята, което може да повлияе на инфраструктурата и сградите.

„Загубата на лед води до още размразени зони и „озеленяване“ на Гренландия. Оголените скали се колонизират от тундрата и в крайна сметка – от храсти,“ посочва Джонатан Каривик, един от авторите на доклада. „В същото време водата, освободена от топящия се лед, носи утайки и тиня, които образуват влажни и блатисти зони“, допълва ученият.

Загубата на лед създава нещп като „обратна връзка“. Снегът и ледът обикновено отразяват слънчевата енергия обратно в космоса, предотвратявайки прекомерното нагряване в някои части от Земята. Но тъй като ледът изчезва, тези области поглъщат повече слънчева енергия, повишавайки температурите на земната повърхност, което пък води до допълнително топене и други отрицателни въздействия.

Топенето на леда увеличава количеството вода в езерата, където тя абсорбира повече топлина от снега, което отново повишава температурите на земната повърхност.

Гренландия се затопля 2 пъти по-бързо от останалата част от света от 70-те години на миналия век, като авторите на изследването предупреждават, че в бъдеще са вероятни по-екстремни температури.

Снимка: iStock

Гренландия е най-големият остров в света и е покрит предимно с лед и ледници. Около 57 000 души живеят в страната, която е автономна държава в рамките на Кралство Дания. Голяма част от населението е местно и много хора разчитат на естествените екосистеми за оцеляването си.

Майкъл Граймс, водещият автор на доклада, казва, че потокът от седименти и хранителни вещества в крайбрежните води е особено проблематичен за местните общности, които разчитат на риболова и за ловците в други части на острова.

„Промените са критични, особено за местното население, чиито традиционни ловни практики за препитание разчитат на стабилността на тези деликатни екосистеми“, казва той.

„Освен това загубата на ледена маса в Гренландия има съществен принос за глобалното покачване на морското равнище – тенденция, която поставя значителни предизвикателства пред човечеството както сега, така и в бъдеще“, допълва ученият.

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Глобалното затопляне за първи път премина ключовия праг от 1,5°C за една година

 

 

Хиляди ледници в Гренландия бързо се свиват, скоростта на топене е тревожна

ООН с предупреждение: Светът няма да успее да ограничи ръста на глобалните температури до 1,5°C

Откриха изненадващ феномен в Хималаите, който забавя ефектите от изменението на климата

Може ли Индия да забогатее и едновременно с това да постигне енергиен преход?

С 2 години закъснение: Богатите страни осигуриха 100 млрд. долара климатично финансиране за бедните

ООН: Световните планове за добив на изкопаеми горива надхвърля над 2 пъти климатичните цели

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички