Ще затворят ли заводи заради спирането на газа?


Ще затворят ли заводи заради спирането на газа?
Снимка: iStock

10011

Спирането на доставките на руски газ ще бъде тежък удар за българската индустрия и може да доведе до спиране или дори затваряне на производства. Това заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Изненада: Русия спира газа за България

"Ако газоподаването спре, предприятията ще затворят. Ако продължи, но на непосилно високи цени, те ще ограничат дейността си или ще спрат, зависи от ръководителите и собствениците им", каза Велев. В момента българската индустрия няма полезен ход. Полезният ход е спиране на работа, заяви той.

Сериозен удар ще понесе машиностроенето, което е силно зависимо от газа. То е най-важната част от износа ни, като в сектора работят около 100 000 души. Селското стопанство, животновъдството, хлебопроизводството, плюс социалната сфера – болници, детски градини също са пряко зависими от "синьото гориво".

Най-непонятното в случая е защо се отказваме от схема на плащане, която с нищо не ни ощетява, няма никакви уловки с разлики в курса, просто трябва да открием сметки в посочената банка и да плащаме там, както сме плащали досега, учуден е Велев. Асен Василев отряза мераците на Кремъл: Ще плащаме руския газ в долари

Има ли алтернатива

Българският бизнес не е уведомен дали са договорени алтернативни доставки на газ и в какви количества. Това, което знаем от министъра на енергетиката е, че алтернативите са с 40% по-скъпи. Това ще доведе до спирането на редица предприятия в химическата промишленост, металургията, производството на стъкло. Там ще се работи на загуба, докато може, обясни шефът на АИКБ.

Преминаването на друго гориво не може да стане от днес за утре. Това изисква месеци, в някои случаи години, подчерта той. България започва да внася втечнен газ

В най-добрия случай ще получим газ на 40% по-висока цена. Цените и в момента са много по-високи от тези, които ползволяват на индустрията да бъде конкурентоспособна. Нашите конкуренти в Америка ползват в пъти по-евтин газ, каза Велев.

Абсолютно неоправдано е да се отказваме от сигурен, дългосрочен, евтин газ, за да търсим скъп газ, ден за ден, оттук и оттам, който освен високата цена носи голяма несигурност и риск от спиране на газоподаването, обясни Васил Велев. България сериозно увеличава вноса на руски газ

Ние постоянно си създаваме проблеми, изкривяваме пазара и после казваме държавата трябва да подкрепи едно или друго. Държавата не трябва да пречи, категоричен е той.

Има дългосрочен договор, който е на много по-добри цени от тези на спот пазара. Защо да не използваме евтин газ по дългосрочен договор, а да купуваме оттук и оттам скъп газ, попита риторично председателят на АИКБ. "За да се докарваме пред началниците, както би казал един бивш премиер", каза Велев, визирайки Бойко Борисов.

Нека тези, които си мерят договорите, да ги мерят със своите заплати, а не със заплатите на нашите работници, които изработват парите си с честен труд, призова шефът на АИКБ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Газпром" доставя повече газ за България и Европа, но пак не стига за зимата

Мисията невъзможна: Защо Европа не може да се откаже от руския газ?

Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички