Турция търси съюзници на Изток, за да изнася газ за Запада


Турция търси съюзници на Изток, за да изнася газ за Запада
Снимка: iStock

3721

Турция се стреми към засилване на сътрудничеството със Саудитска Арабия и други страни, тъй като се готви да стане енергиен център за Европа, казва турският министър на финансите Нуредин Небати. Министърът говори в рамките на голям инвестиционен форум в саудитската столица Рияд. Европа ще получава руски газ главно през "Турски поток"

"Поради географското си положение Турция е енергиен коридор от Русия, Иран и Саудитска Арабия. Всеки вид природен газ или петрол, който ще бъде транспортиран или изпратен, ще струва по-малко и ще бъде транспортиран по-безопасно", казва Небати пред Arab News.

"Турция и Саудитска Арабия също си помагат взаимно, което ще донесе мир в региона. Този мир ще донесе по-достъпни цени на газа, цените на енергията и ще позволи на двете страни да гледат напред", казва още той, цитиран от турски медии.

Изявленията на министъра идват, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че се е договорил с руския си колега Владимир Путин да създаде хъб за природен газ в Турция на фона на енергийната криза, която удари тежко Европа. Путин e готов да пусне газа за Европа, но по неговите правила

"Турция ще бъде хъб за природен газ. На последната ни среща се споразумяхме с Путин по този въпрос. Ще създадем хъб тук с турски газ, идващ от Русия", каза Ердоган на среща на неговата Партия на справедливостта и развитието в столицата Анкара миналата седмица. Русия и Турция бързат да разширят "Турски поток"

Путин иска да се изнася повече газ през газопровода "Турски поток", минаващ под Черно море до Турция, смятайки страната за най-добрия маршрут за пренасочване на доставките на газ към Европейския съюз след сериозните повреди, които спряха доставките по газопровода "Северен поток".

Експертите на Москва и Анкара обсъждат кое ще е най-подходящото място за новия газоразпределителен хъб. Смята се, че ще бъде избран регионът на Тракия (Одринска Тракия), граничещ с Гърция и България. Според руските агенции газовият център най-вероятно ще се намира в района на окръг Къркларели, където излиза разклонението на "Турски поток".

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света, но не изнася газ, въпреки че запасите ѝ от природен газ възлизат на близо 8,5 трлн. кубични метра, което ги превръща в петия по големина резерв на газ в света. Саудитска Арабия предложи да ни доставя петрол и газ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Турция подготвя най-голямото хранилище за природен газ

Вече сме в световна енергийна криза: Кой ще пострада най-много?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички