Русия и Турция работят активно за разширяването на "Турски поток"


Русия и Турция работят активно за разширяването на "Турски поток"
Снимка: Getty Images

3263

Русия все по-ясно показва намеренията си да разшири газопровода "Турски поток" и да го превърне в основен маршрут за доставки на газ към Европа.

"Турция в момента е един от най-големите получатели на руски газ и сега сме свързани с Турция чрез една от най-големите газопроводни системи, Турски поток, която има сериозен потенциал за разширяване, ако е необходимо", казва говорителят Дмитрий Песков пред репортери в Москва. Европа ще получава руски газ главно през "Турски поток"

Руският президент Владимир Путин иска да се изнася повече газ през газопровода "Турски поток", минаващ под Черно море до Турция, смятайки страната за най-добрия маршрут за пренасочване на доставките на газ към Европейския съюз след сериозните повреди, които спряха доставките по газопровода "Северен поток". Три държави са главните заподозрени за взривовете по "Северен поток"

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган каза, че и двете страни незабавно ще започнат работа по идеята на Путин Турция да се превърне в център за доставки на природен газ и то възможно най-скоро. Путин e готов да пусне газа за Европа, но по неговите правила

По думите на Ердоган най-доброто място за новия газоразпределителен хъб е регионът на Тракия (Одринска Тракия), граничещ с Гърция и България. Според руските агенции газовият център най-вероятно ще се намира в района на окръг Къркларели, където излиза разклонението на "Турски поток".

Въпросите на енергийното сътрудничество се контролират на най-високо ниво между двете страни и има и постоянни контакти на работно ниво.

Отбелязвайки, че и Путин, и Ердоган са изразили интерес към изграждането на газов хъб в Турция, говорителят на Кремъл каза, че подробностите по проекта се разработват. Важна част от темата е свързана с продажбата на газ, като бъдещето на проекта ще стане ясно, след като тя бъде договорена, посочва той. Турция иска от Москва да отложи плащанията за газа

Турция има нужното, за да бъде газов хъб

Ден по-рано турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез разкри, че страната ще финализира своята пътна карта до края на годината в опит да реализира дългогодишната си цел да работи като газов хъб.

По думите му Турция вече има необходимата инфраструктурата, за да изпълни тази цел, включително 7 газопровода, 5 терминала за втечнен природен газ, 3 от които са плаващи съоръжения за съхранение и газификация, както и 2 подземни газохранилища. Турция подготвя най-голямото хранилище за природен газ

Предвид стратегическото местоположение на Турция между Европа и Азия, Дьонмез смята, че страната е в добра позиция да преодолее пропастта между доставчик (Русия) и клиент (Европа), предоставяйки много и на двете страни.

Песков отбеляза, че европейските страни може да имат различни позиции относно възможността за закупуване на руски газ през хъб в Турция.

Откритият през 2020 година "Турски поток" има годишен капацитет от 31,5 млрд. куб. метра и в момента разполага с 2 тръби. Първата от тях пренася газ за Турция, а по втората тече газ до няколко европейски страни, сред които Сърбия и Унгария. Газопроводът продължава и през България, където носи името "Балкански поток", но страната ни не получава газ, а само транзитни такси от него. Какво ще е "Турски поток": Полза или проблем за България

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия се готви да спре и "Турски поток"?

"Турски поток": Изгоден за Путин, вреден за България

Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

Задача с две тръби: Интересът на "Газпром" или на България?

Европа е заплашена да остане без газ в най-лошия момент

Борисов откри "Балкански поток", обеща 2 газови магистрали

САЩ са против "Турски поток" през България

Очакват ни няколко зими на газова криза и газов режим в Европа

"Газпром" измисли начин да пусне газа за Европа

Петкова видя над 20 млрд. лева приход от "Балкански поток" за 40 години

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички