В началото на зимния сезон: "Булгаргаз" иска 19% по-скъп газ за декември


В началото на зимния сезон: "Булгаргаз" иска 19% по-скъп газ за декември
Снимка: iStock

3315

Очаквано цената на природния газ ще се повиши с 19% през декември, според първоначалните изчисления на "Булгаргаз". Така от 1 декември цената на газа ще бъде 145,87 лв./MWh без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС. От компанията подчертаха и че спрямо сегашното развитие на пазара цената у нас е с 30% по-ниска спрямо средното ниво в Европа.

Още на откритото заседание в края на октомври в КЕВР от компанията прогнозираха, че ще има ръст в цената на газа в последния месец на годината. Прогнозата беше, че отоплителният сезон вече ще е започнал и това ще се отрази на цената на газа на европейските пазари. България е сред страните в ЕС с най-голям скок в цената на газа

В началото на ноември цената на газа на нидерландската борса TTF се движи в диапазона 110-125 евро/MWh, като на 7 ноември търговията затвори при 109,70 евро/MWh.

През ноември природният газ, продаван от "Булгаргаз" поевтиня с 47%, като от компанията обясниха това с добрите отстъпки, постигнати при търгове за доставки. Използваме по-евтин газ за ноември от този на "Газпром"

Междувременно необичайно меката есен в Европа сви потреблението на природен газ с 22% на годишна база, показвт данните за октомври от платформата на Engie, цитирани от Bloomberg. Заради високите температури домакинствата пестят газ, но същевременно газовите централи увеличават производството, тъй като и цените на природния газ паднаха под рекордните върхове, постигнати в края на август на нидерландската борса TTF. ЕС измисли как да свали цената на газа

Потреблението на газ за производството на електроенергия нараства с 14%, показват данните. Газовите електроцентрали компенсират свитото производство от ядрените реактори на Франция, както и на водните електроцентрали в цяла Европа. Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

Притесненията, че "Газпром" ще спре изцяло доставките на газ по "Северен поток 1" за Германия изпратиха цената на газа до 350 евро/MWh в края на лятото. Страховете в действителност се сбъднаха, но на фона на пълните газохранилища и високите температури, което свали цената до нива от средата на юни – около 120 евро/MWh. И макар цената да е 3 пъти по-висока спрямо средното ниво за последните 5 години, тя е с 60% под рекордите през август.

Но веднъж, след като температурите паднат, потреблението на газ в Европа ще нарасне, посочват от Bloomberg. Агенцията припомня още, че много малки и средни компании преустановиха временно дейността си заради рекордните цени през август-септември, за да спестят разходите си. Колко време ще е нужно на Европа да се възстанови от недостига на газ?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германските компании бягат в чужбина заради скъпата енергия

Нидерландия налага таван на цените на тока и газа, дава щедри помощи за отопление

Европа е заплашена да остане без газ в най-лошия момент

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички