България е сред лидерите по износ на слънчоглед в Европа


България е сред лидерите по износ на слънчоглед в Европа
Снимка: iStock/Guliver

7916

Селскостопанският сектор, един от най-основните икономически сектори за растежа и международната търговия, е постоянно застрашен, независимо дали става дума за изменението на климата, или за последиците от пандемията. През последните месеци е налице и трети фактор – войната в Украйна. Катастрофално: Предстои световна криза с храните

Според изследване на Университета "Потомак" във Вашингтон, окръг Колумбия, най-разпространените селскостопански продукти в света са кравето мляко (водещ продукт в 37 държави), захарната тръстика, царевицата, пшеницата (водеща в 14 държави) и оризът. Сред 10-те най-големи износители и най-големите производители на хранителни продукти са Китай, САЩ, Русия, Бразилия и Индия. България пък е сред най-големите европейски износители на слънчоглед, сочат данни на университета.

Благодарение на глобализацията и износа произходът на около 2/3 от продуктите, основни в националните кухни на страните, е в отдалечен регион. Например доматите произхождат от Андите, но най-големите производители са Китай, Индия и Турция, а най-големият износител е Нидерландия, като те също са основни за редица на национални кухни. Двойно повече домати са засадени у нас, продават се много по-скъпо

Селскостопанският сектор представлява 4,3% от световния брутен вътрешен продукт, като за 2020 г. стойността му достига 3,6 трлн. долара, което е ръст с 2,54 трлн. долара за 20 години. Трите региона с най-развито производство тогава са Южна Америка, Африка и Азия. Капацитетът на Азия почти се удвоява - от 3,3 млрд. тона до 5,1 млрд. тона през 2020 г., а на Южна Америка се скача от 748 млн. тона до 1,4 млрд. тона.

Според Университета "Потомак" най-изнасяните селскостопански продукти в света са пшеница, ориз, соя, царевица, ечемик, рапично масло, палмово масло, слънчогледови семена и банани.

Сред 20-те най-изнасяни продукта е и памукът, като Гърция заема второ място по износ след САЩ с 274 000 тона годишно. Други водещи европейски страни в износа са Испания и Германия при свинското месо.

Първите места на Стария континент по износ на слънчогледови семена държат Румъния, Русия и България, а на краве мляко са Германия, Чехия и Великобритания. Лидери в Европа по износ на домати са Испания и Нидерландия, а на ябълки е Италия. Първи по износ на ечемик пък са Франция, Украйна и Русия. Забрана за износ: Кои държави не позволяват да се изнасят храни? 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

90% от засятото зърното у нас е вносно

Зърнената война на Путин

Русия спира износа на храни за "неприятелски" страни

Русия забрани износа на зърно и захар, ще внася храни от Евразия

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички