Денков: Меморандумът, подписан със земеделците, съответства на исканията им и на приоритетите на правителството


Денков: Меморандумът, подписан със земеделците, съответства на исканията им и на приоритетите на правителството
Снимка: БГНЕС

1392

Меморандумът, който подписахме със земеделските производители, влиза сила от днес, заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. По думите му документът съответства както на исканията на протестиращите, така и на приоритетите на правителството.

„Няма отстъпление, има само по-добра организация, за да могат земеделските производители да работят спокойно“, отбеляза премиерът.

„Днес се подписа много важен фундаментален документ с правителството, за което благодарим. Прибираме се по родните си места и ще правим това което най-добре можем – да се занимаваме със земеделие“, заявиха представители на Инициативния комитет, който организираше протестите.

Министерството на земеделието и храните започва да изготвя комплекс от мерки и политики, които да действат в дългосрочен план, посочиха още представителите на земеделските производители.

Събралите се край Долни Богров земеделски производители обявиха край на протеста си, организиран след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана от Народното събрание на 14 септември. Илия Проданов от Инициативния комитет изчете пред протестиращите проектомеморандума, договорен след разговорите вчера с премиера акад. Николай Денков и министрите на финансите и на земеделието Асен Василев и Кирил Вътев в Министерския съвет. Лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица беше предвиден в проектоспоразумението на земеделците с кабинета. Исканията на протестиращите бяха систематизирани в 5 точки.

Кабинетът отпусна днес 63 млн. лева допълнително на Държавен фонд „Земеделие“ за 2023 г. за подпомагане на земеделски стопани. Средствата се отпускат за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Земеделците протестираха два дни - в понеделник на 40 важни пътни точки в страната, а вчера струпаха земеделска техника край Долни Богров.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кабинетът отпусна допълнителните 63 млн. лева за земеделците

Украйна - готова на компромис за износа на зърно и хранителни стоки през ЕС

След решението: Земеделските производители излизат на протести в цялата страна

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички