До дни изплащат помощите на земеделците, пострадали от природни бедствия


До дни изплащат помощите на земеделците, пострадали от природни бедствия
Снимка: iStock

2246

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ реши земеделските стопани, подали заявление до 26 септември т.г. по схема на държавна помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия, след обработването на заявленията да получат подпомагане до 3 работни дни, обявиха от пресцентъра на Фонда.

За останалите земеделски стопани срокът за подаване на заявление е както утвърдения досега – до 6 октомври, като те следва да получат плащането на помощта след обработка на заявленията до 27 октомври 2023 г.

От ДФЗ припомнят, че на свое заседание на 14 септември т.г., УС утвърди финансов ресурс в размер на 22 100 000 лева и указания за прилагане на схема за държавната помощ за събития, настъпили през 2023 г.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи за щети, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия до края на месец юли 2023 г. Финансовата подкрепа по помощта се предоставя на производители, претърпели щети в резултат от измръзване, слана, пороен дъжд, проливен дъжд, продължителен дъжд, наводнение, градушка, суша, засушаване.

За засегната продукция към 31 юли 2023 г. на земеделски стопани са издадени 805 констативни протокола за установяване на 100% пропаднали площи от настъпилите тежки метеорологични събития. Пропадналите площи възлизат на 40 518 декара, като са унищожени следните земеделски култури: бадеми, кайсии, сливи, орехи, праскови, вишни, дюли, ябълки, круши, череши, ягоди, лешници, рапица, пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, картофи, копър, дини, пипер (на открито), домати (на открито).

Отпуснатите средства се разпределят при следния интензитет от производствените разходи по култури:

- до 80% от действителните разходи за отглеждане на плодове и зеленчуци (бадеми, кайсии, сливи, орехи, праскови, вишни, дюли, ябълки, круши, череши, лешници, картофи, копър, дини, пипер и домати (на открито), ягоди;

- до 40% от действителните разходи за отглеждане на зърнено-житни и маслодайни – пшеница, ечемик (зимен), царевица и слънчоглед, с изключение на рапица.

Помощта се изчислява на база определени от Министерство на земеделието и храните ставки, съобразно посочения интензитет от производствените разходи по култури.

В случаите, в които пострадалите от природни бедствия стопани нямат застраховки, получават половината от изчисления размер за подпомагане.

ДФЗ също утвърди бюджет в размер на общо 426 000 000 лева и изменения в указанията за прилагане на схема за държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на войната в Украйна, прилагана през 2023 г. в направления Едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства – 204 млн. лева; и Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 222 млн. лева.

С приетия Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., в Област Земеделие бяха предвидени допълнително 150 000 000 лева, които да бъдат изплатени на земеделските стопани чрез схемата за държавна помощ във връзка с последствията от войната в Украйна. Осигурени са и допълнителни 63 млн. лева, които да бъдат изплатени на земеделските стопани посредством държавна помощ. Така общият бюджет на помощта се увеличава от 213 000 000 лева на 426 000 000 лева, като утвърдените ставки по направления ще бъдат увеличени. Решението е във връзка с поетия ангажимент допълнителните средства в размер на 213 000 000 лева да бъдат разплатени до 30 септември 2023 г.

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро (488 957 лева) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти. При определянето му се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил от март 2022 г. до декември 2023 г. по схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Изменените Указания за прилагане на схемите ще бъдат публикувани на сайта на ДФЗ.

Приетите от ДФЗ промени бяха направени във връзка с поетия ангажимент на 20 септември с Меморандума между Министерския съвет, Министерството на земеделието и храните, Министерството на финансите и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест. Това бяха две от исканията на земеделските производители, които протестираха миналата седмица.

Протестните действия, които започнаха с блокиране на ключови точки в цялата страна и се пренесоха на входовете на столицата, приключиха 2 дни след началото си, когато беше подписан горепосочения меморандум.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кабинетът отпусна допълнителните 63 млн. лева за земеделците

Окончателно: Земеделските производители подписаха меморандум и прекратиха протеста

Окончателно: Парламентът отмени забраната за внос на зърно от Украйна

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички