Световните цени на храните спадат за 10-и пореден месец


Световните цени на храните спадат за 10-и пореден месец
Снимка: iStock/Guliver

3357

Световните цени на храните паднаха през януари за 10-и пореден месец и сега са надолу с около 18% от рекордно високото ниво през март след инвазията на Русия в Украйна, съобщи агенцията по храните на ООН. Ще продължат ли да падат цените на храните?

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 131,2 пункта миналия месец срещу 132,2 за декември. Това беше най-ниската стойност на индекса от септември 2021 година. Цифрата за декември беше преразгледана надолу от първоначалната оценка от 132,4.

Спадовете в цените на растителните масла, млечните продукти и захарта помогнаха за намаляване на индекса, докато зърнените храни и месото останаха до голяма степен стабилни, посочват от ФАО, цитирани от Reuters.

В други оценки за предлагането и търсенето на зърнени култури организацията повиши прогнозата си за световното производство на зърнени култури през 2022 г. до 2,765 милиарда тона от предишна оценка от 2,756 милиарда тона.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се повиши само с 0,1% на месечна база през януари, за достигайки ръст от 4,8% на годишна база. Международните цени на пшеницата спаднаха с 2,5%, тъй като производството в Австралия и Русия изпревари очакванията. Оризът, напротив, скочи с 6,2%, воден отчасти от силното местно търсене в някои азиатски страни износителки. Храните поскъпват: Наред е оризът

Цените на растителното масло паднаха с 2,9% през януари, индексът на млечните продукти се понижи с 1,4%, а на захарта - с 1,1%. Месото поевтиня с едва 0,1%. Евтино олио от Украйна сваля цените и у нас

Разглеждайки предлагането и търсенето на зърнени култури, организацията очаква рекордно световно производство на пшеница през 2022 г. благодарение на по-високите прогнози за реколтата от Австралия и Русия.

Прогнозата за световното производство на ориз беше преразгледана надолу заради по-ниското от очакваното производство в Китай и сега се предвижда да спадне с 2,6% от историческия си връх през 2021 г.

Гледайки напред към 2023 г., ФАО отбелязва, че ранните индикации показват вероятно разширяване на отглеждането на зимна пшеница в северното полукълбо. Организацията обаче предупреди, че високите разходи за торове могат да повлияят на добивите. Катастрофално: Предстои световна криза с храните

Използваните количества зърнени култури по света през 2022/23 г. се прогнозира да намалеят с 0,7% спрямо предходната година до 2,779 милиарда тона. Прогнозата за световните запаси от зърнени култури беше фиксирана на 844 милиона тона, намалявайки съотношението запаси към използване за 2022/23 до 29,5% от 30,8% през 2021/22.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Филипините останаха без основен хранителен продукт. Как се стигна до там?

Кризата с храните ще се изостри, милиони са заплашени от глад

Храните ще поскъпнат осезаемо

Световна криза с храните е неминуема. Кои страни ще са най-засегнати?

Предстои световен недостиг на любима храна

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички