Земеделската земя стигна 3000 лева на декар


Земеделската земя стигна 3000 лева на декар
Снимка: iStock

15702

Високите ренти в плодородната година вдигнаха цената на земята в Добруджа до 3000 лева за декар. Земеделската земя в района на Добрич е поскъпнала средно с 200-300 лева за последната година. В землището на Балчик, където се търгуват най-скъпите ниви, вървят сделки и за 3000 лева, казва председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти Павлина Тодорова, цитирана от БТА. Земеделската земя поскъпна сериозно

Ръстът идва след белязаната от сушата минала стопанска година, когато в областта се намираха парцели и под 2000 лева. Ренти от 100-120 лева за декар, които се изплащат тази есен, са основният "двигател" за поскъпването, обяснява Тодорова. За сравнение – през миналата година с ниски добиви собствениците на земя получиха възнаграждение от арендатори и кооперации едва по 30-50 лева.

Има огромен интерес към покупката на земя, но продавачите са малко, коментира пред БТА шефът на една от големите агенции за недвижими имоти в региона Ралица Кулева. Брокерът смята, че по-високите ренти тази есен задържат предлагането. Според Кулева нивите са поскъпнали средно с 15 на сто на годишна база и вероятно цените ще се вдигнат още до края на 2021 г. Част от арендаторите и земеделските кооперации се очаква да доплатят авансово дадените ренти, след като продадат цялата реколта, е обяснението за направената прогноза. Ще поскъпнат ли рентите заради богатата зърнена реколта?

Най-скъпите ниви са около Балчик

Сега полетата в община Балчик, където земеделските ренти са най-високи, вървят между 2800-3000 лева и дори над тази граница, посочва брокерът. Най-плодородният чернозем край Генерал Тошево се предлага за 2700 лева, а край Каварна – за около 2500 лева за декар. Дори в Тервелския край, където сделките обичайно са по-малко, нивите достигнаха цена от 2300 лева, обобщава Кулева. Къде в България земеделската земя е най-скъпа и най-евтина?

При високите добиви това лято цените на земята в Добричкия регион се върнаха на равнището отпреди сушата – средно по 2500-2600 лева за декар, както се търгуваха през стопанската 2018-2019 г., смята Димитър Коларов, мениджър в кантората в Добрич на една от големите агенции за недвижими имоти в страната. По думите му в годината на бедствието най-скъпите парцели са се продавали по около 2100-2200 лева. Брокерът добавя, че и сега най-много търсят земя предимно арендаторите. Земеделската земя е най-скъпа в Североизточна България  

Наред с големите земеделски производители пазарът привлича и обикновените хора, които търсят защита от инфлацията, добави Ралица Кулева. Според нея дребните инвеститори влагат парите си в земеделски парцели и заради отрицателните лихви на банките като не крият и тревогата си какво ще се случи със спестяванията им, ако бъде въведено еврото.

По думите ѝ заедно с огромния интерес към земеделската земя в региона се засилва и търсенето на селски имоти предимно от млади хора. Досега не се беше случвало семейства да теглят кредити за селски къщи, което поражда надеждата, че добруджанските села ще се оживят, коментира брокерът. Невиждана от 20 години реколта от пшеница

Цените са скочили 3-4 пъти за 10 години

Земеделските площи у нас са все по-търсени, а цените им са се повишили в пъти за последното десетилетие. Шампион е Шуменска област, където нивите са поскъпнали с цели 464% за 10 години. Районът е първенец по ръст на цените и през 2019 г., когато земята е поскъпнала с 10,6%, показват данните на НСИ. Допреди десетилетие нивите в Шуменско са били едни от най-евтините в България, сега цените им са около средните за страната. Средната цена на декар земеделска земя стигна 941 лева

На второ място се нарежда област Силистра с ръст от 426,2%. Земеделските земи там са все по-търсени и това вдига цените. Неочаквано за мнозина третото най-голямо поскъпване на земята е във Видинско, където увеличението е 379% за 10 години. Нивите в областта се търгуват за над 1000 лв. на декар, което ги прави по-скъпи от земите в почти цяла Южна България. 

Варненска област също се нарежда сред районите с най-бързо поскъпващи земи. Инвеститорите все по-често поглеждат към тази част от страната, а ръстът на цените е над 366%.

В още 3 области на страната – Сливен, Враца и Ямбол – нивите са поскъпнали с над 300% за 10 години. Средно за страната земеделската земя е повишила цената си с 273%. Поглеждайки тези цифри, се оказва, че покупката на земя е изключително добра инвестиция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

На каква площ се простира земеделието в България?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички