Асен Василев: Министерският съвет прие пакета с промени в данъчните закони


Асен Василев: Министерският съвет прие пакета с промени в данъчните закони
Снимка: БГНЕС

3075

На извънредно заседание на Министерския съвет бяха одобрени промени в данъчните закони, които сега предстои да минат и през парламента. Данъчният пакет е необходимо условие за безпроблемното приемане на Бюджет 2024.

„Днес на извънредно заседание Министерски съвет прие пакета от данъчни закони, които да бъдат изпратени към парламента“, заяви Асен Василев. По думите му още този четвъртък, те ще могат да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси. Пормените са свързани с изменения в Закона за ДДС, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за акцизите и данъчните складове и др. Предстои законите да бъдат разгледани от НС.

Най-важните промени

Снимка: iStock

Още в края на септември, финансовото министерство представи готвените в няколко области промени. Сега те официално имат одобрението на МС, пише actualno.com

Ако няма касова бележка, издадена за определена доставка, то получателят може да не плаща доставката.

ОЩЕ: Как управляващите надградиха идеята да не се плаща без касова бележка

• Остава идеята гражданите да получават награда, ако подадат сигнал за някой за укриване на данъци. В такъв случай те ще вземат награда от 10% от укритото, което отива в държавната хазна. Има обаче условия – укритият данък да е поне 100 000 лв., информацията да не е публична или подаващият сигнал да не е митничар или данъчен, достигнал до информацията, чрез естеството на професионалните си задължения. При първоначалната идея прагът беше значително по-нисък – 3000 лв. А при невери данни за украиване на данъци (подаване на сигнал до 3 пъти за едно и също лице, че крие данъци), тогава лицето подлежи на глоба – в като първоначалния вариант беше между 500 и 1000 лв. Предстои да стане ясно дали ще има ли промени, защото въпросът е дали при тормоз на някоя компания няма да ѝ струва повече това, че ѝ правят извънредна данъчна проверка – ще трябва да се разчита на преценката на данъчните доколко твърденията и данните за укрити данъци са достоверни, за да се започне истинска проверка (Данъчно-процесуален кодекс – ДОПК).

ОЩЕ: Държавата ще плаща на граждани, които предоставят информация за укриване на данъци

• Няма да се променя ползван данъчен кредит при бракуване на стока, но само ако собственикът на стоката я е унищожил доброволно или я е продал с ДДС, също и ако стоката е била унищожена безвъзвратно.

• Няма да се събира данък от лица, продали или заменили движимо имущество на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците. Заради това има предложение в Закона за управление на отпадъците да се вдигне прагът на касови разплащания (пари в брой) за вторични суровини, когато говорим за метални отпадъци – от 100 лв. на 1200 лв.

• Предвижда се освобождаване от данък върху недвижимите имоти на сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление „А“ и на получилите сертификати, които удостоверяват, че са постигнати техническите изисквания за „сграда с близко до нулево потребление на енергия“ по смисъла на Закона за енергийната ефективност.

• Има идея и данъкът върху недвижимите имоти да е различен – ще зависи от това къде се намира имотът (населено място, зона и вид имот), като промените са предложени в Закона за местните данъци и такси.

• За трудови правоотношения ще се считат и такива, които представляват наемане на работна ръка без сключен трудов договор – с цел внасяне на осигуровки.

• Остава идеята за 15% минимален корпоративен данък за световни корпорации.

Вече стана ясно, че нулевата ставка за хляба и брашното се запазва до средата на 2024 г, както и че финансовият министър има условия към ресторантьорите за запазване на 9% данъчна ставка.

Условията за 9% ДДС

Снимка: iStock

„Що се отнася до ставката на ресторантьори и хотели, получихме доста предложения от техните организации“, обясни Василев. Той посочи, че идеята е да се въведат задължително ПОС терминали във всички заведения от 2, 3, 4 и 5 звезди.

Второто условие е заплатите в тези заведения задължително да се плащат по банков път и да има минимални ставки за персонал, по-високи от минималната работна заплата. Идеята е плащането за най-нископлатените длъжности да започват от 1000 лв.

ОЩЕ: Връщат 20% ДДС за ресторантите

Според финансовия министър така ще се изсветлят трудовите доходи. Изключение ще правят най-малките заведения и хотели.

„Ако всичко това бъде прието, тогава деветте процента могат да останат като временна мярка. Нещо друго важно за ресторантьорите и заведенията за хранене – всички под 100 000 лв. минават на патентен данък. Техните приходи от данък печалба ще отиват в общините“, обясни Василев.

Ето какво предлага кабинетът в случаите, че не получим касова бележка при доставка, както и за новите данъчни облекчения за физическите лица, плащанията в брой и акцизите за електронните цигари.

Нулевата ставка за хляб и брашно

"Нулевата ставка, както беше приета миналата година, важи до средата на другата година" , отбеляза Василев.

Данъчни облекчения за физическите лица

С измененията в Закона за данък върху доходите на физическите лица се въвежда данъчно облекчение, чрез което физическите лица да могат да приспадат от общата си годишна данъчна основа 0,5% от платения данък върху добавената стойност, но не повече от 100 лв. месечно, съгласно данните от фискални или системни бонове, регистрирани в НАП.

Плащанията в брой

Снимка: iStock

За повишаване прозрачността на разплащанията и ограничаване на сектора на сивата икономика, в Закона за ограничаване на плащанията в брой е заложено понижаване прага на сумите, допустими за разплащания в брой от 10 000 на 5 000 лв.

По-сериозен акциз върху електронните цигари

Заради бързото развитие през последните години на пазара на електронните цигари и наблюдаването на тенденции за разширяване на обхвата на стоките, предлагани за продажба, е предложено разширяване на обхвата на тютюневите изделия за целите на акцизното облагане. Въвежда се акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, което е на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин – има план за следващите 3 години, като стойността на акциза е на килограм.

• 331 лв. от 1 януари, 2024 г.;

• 380 лв. от 1 януари, 2025 г.;

• 400 лв. от 1 януари, 2026 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Асен Василев за коледните добавки: По-добре 223 лв. повече към пенсиите всеки месец, отколкото 50 лв. еднократно за Коледа

Асен Василев: Ставката на ДДС за ресторантите остава 20%

Стана ясно кога Бюджет 2024 ще бъде внесен в Народното събрание

Хотелиери и ресторантьори искат изключение за плащането на заплатите в брой

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички