България няма да налага 15% корпоративен данък


България няма да налага 15% корпоративен данък
Снимка: БГНЕС

3736

България няма да въвежда 15% корпоративен данък, данъкът остава 10%. Това обяви министърът на финансите Асен Василев на извънреден брифинг по повод оповестеното по-рано днес на пресконференция на ГЕРБ.

Той определи като "злонамерени" и "целенасочени лъжи" твърденията на ГЕРБ, че България тихомълком се е съгласила с предложението на ОИСР и Г-20 да се уеднакви ставката за данък печалба във всички страни в размер на 15%. Служебното правителство е подкрепило инициативата да се въведе минимален глобален корпоративен данък, който няма да засегне българските фирми, а най-вече  Колко време ще отнеме налагането на глобален корпоративен данък?

На пресконференция днес ГЕРБ попита кой разреши корпоративният данък у нас да се вдигне до 15%. Според партията на Бойко Борисов това лишава страната ни от конкурентно предимство и ще струва на българския бизнес 1,2 млрд. евро заради повишаването на данъка. Томислав Дончев обвини служебното правителство, че се държи като избрано от парламент с хоризонт поне два мандата.

"Минималната данъчна ставка от 15% ще важи евентуално в бъдеще само за транснационални дигитални компании с обороти над 20 млрд. евро като Google и Amazon, както и за международни компании, които работят в повече от една държава, и имат обороти над 750 млн. евро, при условие, че нямат солидно присъствие в държавата, където новата ставка трябва да бъде наложена. Нито една българска компания няма да бъде облагана с 15% у нас, дори и да има обороти над 750 млн. евро. Т.е. оставаме на 10% данък", обясни министър Василев. България сред страните с най-нисък корпоративен данък в света

Все пак Василев посочи, че у нас подобна промяна би засегнала няколко мултинационални компании, като например търговските вериги. Предложението на ОИСР не се отнася за финансови компании като банки.

Той поясни, че разговори за единна корпоративна данъчна ставка се водят от повече от 4 години, като идеята е да се преустанови избягването на данъци от международните компании, които оперират в различни държави. "Този процес ще продължи още поне 4 години, защото трябва да се вземе решение от Европейската комисия, да се приемат евродирективи", заяви още Василев.

Що се отнася до единната данъчна основа, за която в рамките на ЕС също се водят разговори, служебният финансов министър припомни, че те текат от 15 години и че България е категорично против и ще продължи да бъде против.

Предложението на ОИСР за нов световен корпоративен данък е прието от 130 държави. Три европейски страни са против него - Ирландия, Естония и Унгария.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички