Българският финансов сектор с отрицателно мнение за световния корпоративен данък


Българският финансов сектор с отрицателно мнение за световния корпоративен данък
Снимка: istock

2433

Българският финансов сектор има отрицателно мнение за плана на развитите икономики да наложат минимален размер на корпоративния данък на световно ниво. Цели 86% от представителите на финансовия сектор у нас имат отрицателно мнение, сочи най-новото издание на редовния бюлетин на Министерство на финансите „Финансов сектор: оценки и очаквания”.

50% от анкетираните имат категорично отрицателно мнение, тъй като смятат, че минималната ставка на корпоративния данък ще бъде в полза само на няколко големи икономики – най-вече САЩ. Освен това, подобен ход ще наруши конкурентоспособността на малките и развиващи се икономики да привличат инвестиции.

36% от анкетираните имат по-скоро отрицателно мнение по темата. Според тях, големите компании ще продължат частично да заобикалят данъчното облагане или ще прехвърлят част от тежестта върху крайните потребители.

Едва 14% от анкетираните намират предложението за минимален размер на данъка за бизнеса по света за положително. Според тях, промяната ще ограничи избягването на данъчното облагане, като същевременно намали натиска върху дълговите позиции на държавите. ЕС налага единен данъчен режим за бизнеса

Различните представители на финансовия сектор у нас имат собствено мнение по темата. Така например, 100% от анкетираните пенсионно осигурителни дружества приемат глобалния данък за бизнеса за нещо положително. В същото време, цели 80% от управляващите дружества имат отрицателно мнение. 100% от инвестиционните посредници имат по-скоро отрицателно мнение, докато 60% от търговските банки смятат твърда отрицателна оценка. 20% от анкетираните търговски банки посочват, че глобалният данък ще бъде нещо положително, а 20% имат по-скоро отрицателно мнение.

В края на миналата седмица финансовите министри на страните от Г-7 се договориха за налагането на минимален световен размер на корпоративния данък от не по-малко от 15%. Планът предвижда споразумението да се разпространи на ниво Г-7 и Организация за икономическо сътрудничество и развитие. Идеята дойде от САЩ, тъй като големите мултинационални компании се възползват от различните национални данъчни режими, успявайки да намалят данъчната си база, прехвърляйки печалбите си в юрисдикции с по-ниско или липсващо данъчно облагане. По оценки на ОИСР, годишно пропуснатите данъчни приходи вследствие на това надхвърлят 100 млрд. долара.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички