Германия подготвя данъчни облекчения срещу инфлацията: кой ще спечели най-много?


Германия подготвя данъчни облекчения срещу инфлацията: кой ще спечели най-много?
Снимка: iStock

20359

Германия подготвя нов пакет от мерки за облекчаване на последствията от нарастващата инфлация. Планът е дело на министъра на финансите Кристиан Линднер и предвижда сериозни данъчни облекчения за жителите на федералната република. Мерките ще струват на германската хазна около 10 милиарда евро. Как Германия помага на хората срещу високите цени?

"Служителите и лицата с ниски доходи, пенсионерите и самостоятелно заетите лица, студентите с облагаема работа на непълно работно време и най-вече семействата ще се възползват", пише политикът в статия във влиятелния всекидневник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (FAZ).

В Германия доходите се облагат според размера им и семейното положение – при ниски доходи данъкът е 14%, а при най-високите – 42%. Във времена на инфлация обаче т. нар. студена прогресия може да свали доходите на повечето граждани. Дори и да получат увеличение на заплатите за компенсиране на новите цени, хората ще трябва да платят по-голям процент данъци върху тях и реално накрая ще вземат по-малко пари от преди повишаването на заплатата. Германия вдигна минималната заплата: кой печели най-много?

Какво се променя?

Идеята на Линднер представлява данъчна реформа, която да компенсира намаляването на доходите вследствие на инфлацията. Той смята да повиши необлагаемия минимум, да увеличи детските надбавки и социалните плащания за деца и да вдигне горния праг на доходите, който изисква плащане на най-високата данъчна ставка от 42%.

Реформата на Линднер предвижда детските надбавки да се увеличат на два етапа и да бъдат стандартизирани. Родителите ще получават по 227 евро на месец за първо, второ и трето дете през следващата година. От четвърто дете нататък сумата нараства на 250 евро. През 2024 г. ставките за първо до трето дете отново ще бъдат повишени – до 233 евро, според източници в германското финансово министерство.

Необлагаемият минимум се увеличава от сегашните 10 347 евро на 10 632 евро през следващата година и 10 932 евро през 2024 г.

"Данъчна система, която също налага по-високи данъци на хората, които вече страдат от високите цени, не е справедлива", пише Линднер във FAZ. Премахването на това "не е покровителствен акт, но е необходимо в няколко отношения", смята той. Финансовият министър твърди, че плановете му ще бъдат от полза за 48 милиона данъкоплатци.

Кой ще има най-голяма полза?

Най-високият данък, който в момента започва се дължи при годишен доход от 58 597 евро (средно по 4883 евро на месец), ще се прилага при доходи от 61 972 евро (5164 евро месечно) през 2023 г. и 63 521 евро (5293 евро на месец) година по-късно.

Данъчният праг за много високи доходи обаче ще се запази. Лимитът на дохода от 277 826 евро (средно по 23 152 евро на месец), върху който се начислява т. нар. данък богатство от 45%, няма да бъде променен.

Според финансовия министър от данъчната промяна ще спечелят и пенсионерите, както и студентите, които работят и учат. В абсолютно изражение най-добре печелещите биха се възползвали повече от данъчните облекчения на Линднер, отколкото хората с ниски доходи.

Критиките

Идеите на финансовия министър бяха посрещнати с остри критики от Зелената партия, която ги смята за социално небалансирани. Той бе обвинен, че защитава най-заможните и прехвърля тежестта на инфлацията върху социално слабите. Зелените настояват най-заможните да поемат тежестта на данъчната реформа.

Според изчисленията на Зелените при реформата на Линднер хората с най-високи доходи в Германия ще спечелят 3 пъти повече от хората със средни или ниски доходи, които всъщност най-спешно се нуждаят от облекчение на данъчната тежест. Освен това хората с много ниски доходи няма да получат никакво облекчение, защото не плащат данък върху дохода под необлагаемия минимум. В Германия: Средната класа се топи, бедните са все повече

Плановете на Линднер имат по-голямо въздействие върху ниските доходи в процентно изражение, но в абсолютно изражение хората с високи доходи печелят повече. Например данъкоплатец с облагаем доход от 20 000 евро трябва да спести около 115 евро годишно според настоящите планове. При доход от 60 000 евро облекчението е 471 евро, над 3 пъти по-голямо, показват данни на Министерството на финансите.

Макар да подкрепят увеличението на необлагаемия минимум и детските надбавки, социалдемократите (които са водещи в управляващата коалиция с партията на Линднер и Зелените, б.р.) смятат, че данъчното облекчение не е достатъчно смело. Вместо това те предлагат директни плащания, които целево да облекчат хората с ниски и средни доходи.

Профсъюзите също отхвърлят предложенията на финансовия министър като неработещи, тъй като според тях ще доведат до сериозен недостиг на приходи за хазната и ще облагодетелстват най-заможните. Синдикатите предлагат необлагаемият минимум за хората с ниски и средни доходи да се повиши до 12 800 евро. Те призовават правилата да са такива, че най-добре печелещите и богатите да допринасят повече за данъчните приходи.

Свободните демократи, чиито лидер е Кристиан Линдер, изобщо не приемат критиките. Според тях данъчното облекчение е насочено именно към хората с ниски и средни доходи и намалява данъчната тежест за трудолюбивата средна класа. За най-добре печелещите сумата на облекчението е ограничена.

"Облекчението е справедливо и необходимо, така че хората да се възползват от увеличението на заплатите въпреки високата инфлация и да не трябва да плащат повече чрез по-висока данъчна тежест", смятат от партията на Линднер.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германия дава 30 милиарда евро, за да облекчи населението от инфлацията

Обезсмисли ли инфлацията голямото вдигане на пенсиите в Германия?

Германия сваля ДДС, дава по 300 евро за всяко дете

Страх в Германия: Цените скачат неудържимо, бедността ще расте

Германия въвежда временен данък за потребителите на природен газ

Германия спасява закъсалия енергиен гигант Uniper, но цената ще платят потребителите

Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени

Германците се отказват от месото, рибата, следват млечните продукти

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички