Инфлацията в САЩ намаля за десети пореден месец


Инфлацията в САЩ намаля за десети пореден месец
Снимка: iStock

2432

Годишната инфлация в Съединените щати се забави през април до 4,9% от 5,0% през март. Тя намалява за десети пореден месец до най-ниско ниво от април 2021 г., показват последните данни на Бюрото по трудова статистика.

Очакванията бяха за по-висока годишна инфлация от 5%.

Поредното забавяне на инфлацията засилва очакванията за пауза в цикъла на повишение на американските лихви на следващото заседание на Фед през юни.

Могат ли банковите проблеми в САЩ да предизвикат кредитна криза?

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през април с 0,4% спрямо март, когато нарасна с 0,1 на сто.

Продължава забавянето на годишния растеж при цените на храните (до 7,7% от 8,5% през март), докато енергийните цени се понижиха с 5,1% (след спад с 6,4% месец по-рано) главно поради поевтиняване на бензина с 12,2% и на мазута (с 20,2%).

Освен това, разходите за дом, които представляват над 30% от общата кошница на индекса на потребителските цени (CPI), се забавиха през април за първи път от две години насам до 8,1% от 8,2% месец по-рано. Разходите за дом включват ипотечни плащания, данъци върху собствеността и такси за етажна собственост, заедно с разходите за електричество, топлина, вода и други общински услуги.

В същото време цените на употребяваните автомобили и камиони отново се понижиха (спад с 6,6% след понижение с 11,6% през март).

Основният индекс на потребителските цени, който изключва храната и енергията, пък се повиши през април с 5,5% на годишна база, регистрирайки лек спад от увеличение 5,6% през март. На месечна база основната инфлация нарасна през април с 0,4% спрямо март, когато също се повиши с 0,4 на сто.

Доводите Фед да сложи край на кампанията си за повишаване на лихвите станаха по-силни след доклада за забавяне на инфлацията през април до двегодишно дъно.

Фючърсите, обвързани с основния лихвен процент на Фед, се повишиха след днешния доклад и вече отразяват на почти 90% вероятността централната банка на САЩ да остави основния си лихвен диапазон на ниво 5,0%-5,25% на заседанието на 13 и 14 юни. Преди данните за инфлацията тази вероятност се оценяваше на около 80%.

След данните за продължаващо забавяне на инфлацията фючърсите на американските фондови индекси реагираха с повишения, а доходността на държавните облигации се понижи.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички