Как работи уникалната парична политика на една от най-конкурентоспособните страни в света?


Как работи уникалната парична политика на една от най-конкурентоспособните страни в света?
Снимка: iStock

3997

Една от най-конкурентоспособните страни в света има различен подход когато става дума за парична политика.

Централната банка на Сингапур прилага уникален метод за управление на паричната политика, като променя обменния курс на сингапурския долар, вместо да променя вътрешните лихвени проценти, както е в повечето други икономики, пише Reuters.

Централната банка на Сингапур (Monetary Authority of Singapore или MAS) определя движението на т.нар. диапазон на политиката на номиналния ефективен обменен курс на сингапурския долар (S$NEER), като по този начин засилва или отслабва местната валута спрямо валутите на основните си търговски партньори.

Защо Сингапур прилага този модел на парична политика?

Сингапур е малка и зависима от търговията икономика. Брутният износ и внос на стоки, и услуги в града-държава е повече от три пъти по-голям от нейния брутен вътрешен продукт (БВП). В същото време почти 0,40 от всеки долар, похарчен в страната, е от внос.

Предвид тези обстоятелства обменният курс оказва много по-силно влияние върху инфлацията, отколкото вътрешните лихвени проценти.

Още: Най-големите икономики в света през 2075 година: Очакват се сериозни размествания

Например, ако сингапурският долар поскъпне спрямо валутите на основните търговски партньори, това ще намали цените на вносните стоки и услуги. Това потиска цените, които домакинствата трябва да плащат.

Какво представлява S$NEER?

S$NEER е комбиниран индекс, съставен от двустранните обменни курсове между Сингапур и основните му търговски партньори.

Индексът е търговско-претеглен обменен курс, където на различните валути на основните търговски партньори на Сингапур се приписват тегла въз основа на важността на търговските отношения.

Още: Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

Според централната банка това позволява на сингапурския долар да се представя колективно по отношение на основните си търговски партньори, което е от значение за общите ценови равнища в Сингапур.

Как работи S$NEER?

Паричният орган на Сингапур (MAS) не определя точното равнище на обменния курс и не го контролира в реално време. Вместо това на S$NEER е позволено да се движи нагоре и надолу в рамките на диапазона на политиката, чиито точни нива не се оповестяват. Ако той излезе от този диапазон, MAS се намесва, като купува или продава сингапурски долари.

Още: Затягането продължава: ЕЦБ вдигна лихвите за десети пореден път

Сингапур е една от най-конкурентоспособните страни в света, като градът държава прилага уникална парична политика, която се различава от традиционните модели, базирани на движение на основните лихвени проценти;

Снимка: iStock

Диапазонът на политиката има три параметъра, които MAS може да регулира. Тези параметри се преразглеждат поне два пъти годишно, обикновено през април и октомври.

Допълнителни прегледи могат да се провеждат, ако условията изискват незабавна промяна на настройките, като например през 2022 г., когато високата инфлация предизвика две движения извън цикъла.

Трите лоста на политиката са наклонът, нивото и ширината. Регулирането на наклона ще повлияе на темпа, с който сингапурският долар укрепва или отслабва.

Още: БНБ: Затегнатата парична политика по света ще започне да се пренася по-бързо върху лихвите у нас

Коригирането на нивото, или на средната точка на диапазона на политиката, позволява незабавно укрепване или отслабване на сингапурския долар, което превръща този инструмент в средство за драстични ситуации като рецесия.

Чрез разширяване на диапазона на политиката MAS може да допусне по-голяма волатилност на S$NEER.

Икономиката на Сингапур се нарежда на четвърто място в света по конкурентоспособност през 2023 година, според последното проучване на Международния институт за развитие на управлението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как Германия се превърна от държава за пример в най-слабо представящата се голяма икономика в света?

Българската икономика се срива в класация за конкурентоспособност

България на дъното по конкурентоспособност в Европа

Колко дълго централните банки ще държат лихвите високи?

БНБ обяви поредно повишение на основния лихвен процент

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички