Колко от фирмите за бързи кредити ползват нелоялни търговски практики?


Колко от фирмите за бързи кредити ползват нелоялни търговски практики?
Снимка: Архив

3583

След проверките ни установихме, че в 90% от случаите търговците на бързи кредити използват нелоялни търговски практики, като събират повече пари от това, което им е дължимо от потребителите. Това заяви в интервю за БГНЕС Стоил Алипиев, председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Още: Проверяват компаниите за бързи кредити в цялата страна, има индикации за сериозни нарушения

"Ние сме наясно, че това е сектор, който е в подем, а когато един сектор е в подем, регулациите няма как да следват интензитета на икономическите отношения между потребителите и търговците, и респективно - последиците от това. Именно подобни ситуации на подем водят до натрупване на множество нелоялни търговски практики, които изкривяват целия пазар", посочи той.

"Тези нелоялни практики са потенциален проблем на пазара, и още с встъпването в длъжност на новия състав на Комисията направихме преглед на общите условия, където също открихме използване на много клаузи, които не поставят потребителя в равноправно положение“, добави Алипиев и уточни, че в закона е разписано специално какво поведение на търговеца е равноправно или неравноправно спрямо потребителя.

Алипиев коментира, че проверките при небанковите финансови институции изискват малко повече време за констатации на това, което ще намерят инспекторите. „Към настоящия момент няма да дам резултати, но тези проверки бяха предшествани от едни предварителни анализи, които Комисията в рамките на шест месеца направи. Тези предварителни анализи бяха свързани с това как търговците на бързи кредити упражняват своята стопанска дейност и до колко правата на потребителите в упражняването на същата дейност от тяхна страна са защитени“, каза той и уточни, че са анализирани самите договори и счетоводните записи, които са към тях и тези 90% са на база на тези анализи.

Проверките ще продължат и през следващите месеци. "Това са близо 200 търговеца на пазара, които притежават правото да упражняват тази дейност. Това е огромен обем от информация и проверките изискват повече време, защото при посещение на търговския обект има срокове, в които да се представи изискана документация, върху която да се работи. Този процес няма да е бърз, ще бъде доста времеемък, и може да отнеме дори година“, каза още Алипиев.

Председателят на КЗП коментира, че е важно потребителите да правят разграничение между банковото и небанковото кредитиране. "Небанковото кредитиране е нещо съвсем различно от това, което представят банките като продукт. Небанковото кредитиране е насочено към потребители, които са особено уязвима група. Това обичайно са хора, които взимат кредит при условията на крайна нужда - било то за покриване на неотложни разходи, дори и за здраве, и хора, които нямат достъп до по-евтиния банков финансов продукт“, каза той. Когато става въпрос за небанково кредитиране, би следвало потребителят да взима по-информирано решение, защото обикновено това решение се взима в изключително кратки срокове, именно за да обезпечи настъпилата крайна нужда на потребителя. "Измерителят, който в момента действа като показател за оскъпяването на самия кредит, е сложно разбираем от потребителите, които ползват тези продукти и дори е объркващ за хора, които работят експертно с него.

Според Алипиев Законът за личния фалит, който мина на първо четене в НС, е очакван документ. "Има доста път да извърви, докато стигне до своята финална фаза, но този закон е натоварен с очаквания, които не съм убеден, че биха могли да удовлетворят предварително заложените намерения от страна на потребителите, защото в никакъв случай потребителската несъстоятелност на физическите лица не трябва да се използва като способ за защита на потребителите. Ползването на личния фалит като способ за защита на потребителите е нещо крайно като мярка и не бих разчитал на него“ завърши председателят на КЗП.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички