UBS очаква да загуби 17 млрд. долара заради придобиването на Credit Suisse


UBS очаква да загуби 17 млрд. долара заради придобиването на Credit Suisse
Снимка: iStock

1680

Швейцарската банка UBS Group очаква финансови загуби от около 17 млрд. долара от придобиването на Credit Suisse, заяви кредиторът в презентация рано в сряда, докато се готви да завърши спасяването на затруднения си местен конкурент, съобщава Reuters.

UBS оценява отрицателно въздействие за 13 млрд. долара от корекции на справедливата стойност на активите и пасивите на обединената група. Банката очаква и 4 млрд. долара за потенциални съдебни и регулаторни разходи в резултат на изходящите потоци.

UBS обаче оценява, че ще отбележи и еднократен положителен ефект, заради т.нар. „отрицателна репутация“, за 34,8 млрд. долара, купувайки Credit Suisse за частица от счетоводната ѝ стойност. Заради Credit Suisse: Огромен спад в печалбата на UBS

Смекчаването на финансовия удар ще помогне да се поемат потенциалните загуби и може да даде тласък на печалбата на кредитора през второто тримесечие, ако UBS приключи със сделката следващия месец, както е по план.

UBS посочи, че оценките са предварителни и числата може да се променят значително впоследствие. Банката заяви, че може да задели провизии за преструктуриране след това, но не представи конкретни числа.

По оценки на анализаторите в Jefferies разходите за преструктуриране, провизиите за съдебни разходи и планираното закриване на второстепенни подразделения може да достигнат 28 млрд. долара.

Същевременно UBS налага редица ограничения на Credit Suisse, докато тече придобиването.

В определени случаи Credit Suisse не може да предоставя нов кредитен инструмент или кредитна линия над 100 млн. франка (113 млн. долара) на кредитополучатели с инвестиционен клас или над 50 млн. франка на кредитополучатели без инвестиционен клас, сочат документи на UBS.

Credit Suisse не може да предприема и капиталови разходи над 10 млн. франка или да влиза в определени договори за над 3 млн. франка годишно.

Според документите Credit Suisse не може да заявява никакви „съществени изменения“ в условията за служителите си, включително плащане и пенсионни права, до приключване на сделката.

UBS се съгласи през март да купи Credit Suisse за 3 млрд. франка в акции и да поеме до 5 млрд. франка загуби, които ще дойдат от закриването на част от бизнеса. Сливането беше организирано от швейцарските власти в рамките на уикенд на фона на банкови сътресения и в САЩ.

Сделката – първото спасяване на световна банка от финансовата криза през 2008 г., ще създаде мениджър на благосъстояние с над 5 трлн. долара в инвестирани активи и над 120 000 служители в цял свят.

Швейцария подкрепя сделката с до 250 млрд. франка публични средства. Правителството осигурява гаранция до 9 млрд. франка за допълнителни потенциални загуби по ясно определена част от портфейла на Credit Suisse. Как се отрази на Швейцария спешното спасяване на Credit Suisse?

UBS обяви, че няма да има бърза промяна на 167-годишната Credit Suisse, която беше на ръба на колапса по време на неотдавнашните сътресения в банковия сектор след години на скандали и загуби.

Тя заяви, че очаква както групата Credit Suisse, така и нейното инвестиционно банкиране да отчетат сериозни загуби преди данъците през второто тримесечие и цялата настояща година.

След юридическото приключване на трансакцията UBS Group AG смята да управлява две отделни компании майки – UBS AG и Credit Suisse AG. Според кредитора процесът на интеграция може да отнеме 3 до 4 години. В това време всяка институция ще продължи да има свои дъщерни дружества и клонове, да обслужва своите клиенти и да работи с контрагенти. UBS дава приоритет на интегрирането на Credit Suisse

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Милиарди са напуснали Credit Suisse само през първото тримесечие

Колко време ще отнеме сливането на UBS и Credit Suisse?

Какво щеше да се случи с Credit Suisse, ако не беше придобита от UBS?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички