Австрия наложи пълен локдаун и задължителна ваксинация


Австрия наложи пълен локдаун и задължителна ваксинация
Снимка: iStock

6999

Австрия стана първата държава в Западна Европа, която въвежда пълно затваряне на национално ниво, за да се справи с новата вълна на заразени с COVID-19. Строгите мерки обяви канцлерът Александър Шаленберг. Локдаунът ще влезе в сила от понеделник, 22 ноември и първоначално ще продължи от 10 дни до 20 дни, съобщават европейските медии.

"Твърде много от нас не са показали достатъчно солидарност. Моля всички ви да помогнете. Участвайте, подкрепете тези мерки, нека се опитаме да намалим социалните си контакти за максимум 20 дни, така че коледните празници да бъдат защитени", призова Шаленберг, цитиран от Reuters.

Затварянето означава, че на хората вече не е позволено да напускат домовете си с малки изключения, като за пазаруване на стоки от първа необходимост и упражнения. В началото на тази седмица Австрия вече започна блокиране за тези, които не са ваксинирани или наскоро излекувани, превръщайки се в първата страна от ЕС, която взе подобни крайни мерки.

Задължително ваксиниране

Австрийските власти ще направят ваксинацията срещу Covid-19 задължителна от 1 февруари следващата година. Интересът към ваксините се е засилил през последните дни и 66% от населението вече е напълно ваксинирано, малко под средното за ЕС от над 67%, предава AFP.

"Въпреки месеците на убеждаване, не успяхме да убедим достатъчно хора да се ваксинират", каза Шаленберг на пресконференция в провинция Западен Тирол, където се срещна с ръководителите на регионалните правителства. Той обвини тези, които отказват да бъдат ваксинирани, за " атака срещу здравната система". По думите на австрийския премиер е болезнено, че трябва да се вземат такива крайни мерки.

Заразените в страната продължават да се увеличават с бързи темпове. В четвъртък беше регистриран нов рекорд от над 15 000 нови случая в 9-милионната държава. Заболеваемостта в Австрия е сред най-високите в Европа, със седемдневна честота от 991 на 100 000 души.

Не всички в страната приемат новите ограничения. Крайнодясната Партия на свободата, третата по големина в парламента, планира протест срещу ограниченията на коронавируса в събота.

Ситуацията ще задълбочи разрива между консерваторите на Шаленберг и техния коалиционен партньор, левите Зелени. Шаленберг каза само преди дни, че не иска да налага допълнителни ограничения на неваксинираните, дори когато министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн призова за вечерен полицейски час. Австрия може да наложи нощен локдаун и за ваксинираните

С настъпването на студените месеци правителствата в цяла Европа бяха принудени да обмислят нови затваряния като крайна мярка срещу продължаващата зараза от COVID-19. Нидерландия сега е в частичен локдаун, като баровете и ресторантите затварят в 20:00 часа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нидерландия първа в Западна Европа връща затварянето

Германия ще иска зелен сертификат за ходене на работа

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички