Берлин спира да ваксинира жени под 60 години с AstraZeneca


Берлин спира да ваксинира жени под 60 години с AstraZeneca
Снимка: Getty Images/Guliver

7198

Във федералната провинция Берлин спират да ваксинират жени под 60 години с AstraZeneca. Мярката идва, след като в Германия бяха регистрирани десетки случаи на мозъчни тромбози и 9 души починаха. По-рано днес бе съобщено, че Канада спира ваксинацията с препарата на AstraZeneca при хора под 55 години. Двете съобщения дойдоха на фона на новината, ваксината на AstraZeneca има ново име.

"Институтът "Паул Ерлих", който отговаря за сигурността и контрола над ваксините в Германия обяви, че са регистрирани общо 31 случая на венозни мозъчни тромбози след ваксинация с британско-шведската ваксина. Девет ваксинирани са починали", предаде DW. С изключение на два случая, всички останали инциденти са били свързани с жени на възраст между 20 и 63 години. Двамата мъже са били съответно на 36 и на 57 години.

Германската федерална провинция Берлин и двете големи клиники Charité и Vivantes преустановиха ваксинирането на жени под 60 години с препарата на AstraZeneca. Говорителката на Charité Мануела Цингл заяви днес: "От гледна точка на клиниката, тази стъпка е необходима, тъй като междувременно станаха известни нови мозъчни тромбози на ваксинирани жени в Германия". Пада доверието на европейците във ваксината на АstraZeneca

В най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия ръководителите на 5 от общо шестте университетски клиники също се изказаха за временно спиране на ваксинациите сред по-младите жени. 

"Рискът е прекалено висок"

Рискът от нови смъртни случаи е прекалено висок, се казва в тяхно съвместно писмо до здравните министри на провинцията и на федерацията, цитирано от агенция ДПА, предаде още DW.

От Charité подчертават все пак, че мярката е само предпазна. Сред тамошния персонал, ваксиниран с AstraZeneca, не е имало никакви усложнения. Досега там са използвани общо 16 000 дози, голяма част от които - именно от британската ваксина.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички