Ваксината на AstraZeneca е преименувана на Vaxzevria


Ваксината на AstraZeneca е преименувана на Vaxzevria
Снимка: Getty Images/Guliver

5126

Ваксината срещу COVID-19 на англо-шведската компания AstraZeneca е преименувана на Vaxzevria на 25 март, според уебсайта на Европейската агенция по лекарствата EMA, предаде БГНЕС, цитирайки РИА Новости. 

Порталът на Шведската агенция за медицински продукти посочва, че това няма да доведе до други промени, но специалистите по ваксинация трябва да са наясно с преименуването, тъй като информацията за продукта, етикетирането и опаковането може да изглеждат различно. 

Смяната на името идва на фона на съобщения през март за опасни усложнения при хора, получили ваксината. В Австрия ваксинирано лице бе диагностицирано с множествена тромбоза и почина десет дни след получаване на първата доза. Друг бе хоспитализиран с белодробна емболия. По-късно подобна информация започна да идва от други европейски страни. Някои държави от ЕС решиха да преустановят употребата на лекарството като предпазна мярка. Борисов спря ваксинирането с AstraZeneca

Експертите на EMA не потвърдиха, че ваксината на AstraZeneca увеличава общия риск от тромбоемболични усложнения. Регулаторът също така докладва за нейната безопасност и ефикасност и отбеляза, че ползите и защитата на обществеността далеч надхвърлят потенциалните рискове, свързани с лекарството. Освен това учените ще продължат да изучават страничните ефекти и действия, а данните за случаите на тромбоза ще бъдат добавени към общата информация за това.

В очакване на нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол, здравните власти в Канада спират временно употребата на Covid ваксината на компанията AstraZeneca при хора под 55 години, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Стъпката е предприета след съобщенията от Европа за редки, но сериозни случаи на образуване на кръвни съсиреци, кървене и в някои случаи - смърт след ваксинация, предимно при млади жени. В Канада, където са поставени около 307 000 дози на AstraZeneca, не са регистрирани подобни случаи, отбелязва Ройтерс. 

Канадският Национален консултативен съвет по имунизация посочва, че от известните към момента данни, има съществена неяснота за ползите от ваксината на AstraZeneca при лица под 55 години. До момента 40% от хората, които са получили кръвни съсиреци, са починали, но този процент може да намалее, когато бъдат идентифицирани и лекувани повече подобни случаи, отбеляза съветът. 

По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от хоспитализация и смърт от Covid-19, а усложненията от ваксината в тази възрастова група изглежда са по-редки, затова тя може да бъде предлагана с "информирано съгласие", обяви комитетът. 

Организацията Health Canada заяви, че ще добави нови условия и изисквания за издаване на разрешения за използване на ваксини, включително "изискване към производителите да предоставят подробна оценка за ползите и рисковете от ваксината по пол и възраст в канадски контекст". Health Canada вече е поискала такава информация от AstraZeneca. 

Спирането на поставянето на ваксината на лица под 55 години се отнася за двете версии на препарата, одобрени в Канада – на AstraZeneca – Канада и на Серумния институт на Индия, който произвежда собствена версия по лиценз, и канадския му партньор Verity Pharmaceuticals.

Много европейски държави временно спряха употребата на ваксината на британско-шведската компания AstraZeneca, докато течеше разследване на инцидентите с кръвни съсиреци по-рано този месец. Канада продължи тогава да използва ваксината, като посочи, че ползите превишават рисковете. 

Почти всички държави след това възобновиха употребата на ваксината. Франция не се съобрази изцяло с препоръката на европейския лекарствен регулатор и заяви на 19 март, че ще поставя тази ваксина само на лица на и над 55 години. Франция обоснова решението с доказателства, че кръвните съсиреци засягат по-млади хора. 

Канада очаква 1,5 милиона дози от препарата на AstraZeneca тази седмица от САЩ, където тази ваксина все още не е разрешена за употреба. Канада е поръчала над 20 милиона дози от  AstraZeneca и Серумния институт на Индия. 

Канадските регулатори одобриха Covid ваксините на американските компании Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson и британско-шведската AstraZeneca. Канада е поръчала от Pfizer до 76 милиона дози, а от Moderna - до 44 милиона. 

Властите се надяват да получат над 36,5 милиона дози до юли, за да могат да ваксинират с поне една доза всички възрастни, които пожелаят, до края на юни, посочва Associated Press, предаде още БНР.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички