Пада доверието на европейците във ваксината на АstraZeneca


Пада доверието на европейците във ваксината на АstraZeneca
Снимка: Getty Images/Guliver

3878

Увереността в безопасността на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca бележи драстичен спад в Испания, Германия, Франция и Италия, показва анкета на YouGov. цитирана от Ройтерс. След съобщенията за появата на редки тромбози след ваксиниране, свързани с нея, много страни за кратко спряха да я използват, включително България.

Проучване на YouGov показва, че още в края на февруари европейците са били по-колебливи по отношение на ваксината на AstraZeneca, отколкото по отношение на тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, и че опасенията за съсиреци допълнително са навредили на общественото мнение за безопасността на препарата. 

Най-малко 13 европейски държави през последните две седмици спряха да го прилагат. Много от тях възобновиха употребата на ваксината в петък, след като регулаторът - Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), заяви след проверка, че ваксината е безопасна и ефективна и не е свързана с повишаване на общия риск от образуване на кръвни съсиреци. 

EMA обаче не изключи възможна връзка с редки случаи на образуване на кръвни съсиреци в мозъка, известни като мозъчна венозна синусова тромбоза (CVST). 

Анкетата на YouGov, която обхваща около 8000 души в 7 европейски държави между 12 и 18 март, установява, че във Франция, Германия, Испания и Италия хората са по-склонни да оценяват ваксината на AstraZeneca като опасна. 

Около 55% от германците отговарят, че препарата е опасен, докато по-малко от една трета смятат, че е безопасен, сочи допитването. Във Франция, където ваксината на AstraZeneca не беше особено популярна, 61% от анкетираните казват, че за сега я смятат за опасна. 

В Италия и Испания повечето хора по-рано смятаха, че ваксината на AstraZeneca е безопасна - съответно 54% и 59%, но тези проценти са спаднали съответно до 36% и 38% в последното проучване. 

Проучването показа, че само във Великобритания, където препарата на AstraZeneca се прилага от януари, опасенията, че тя причинява тромбози са имали малко или никакво въздействие върху общественото доверие. По-голямата част от анкетираните във Великобритания - 77% - все още твърдят, че препаратът е безопасен. Доверието им в него е равно с оценката за безопасност на 79% от хората към ваксината на Pfizer, предаде БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички