ЕС се готви да актуализира зеления сертификат


ЕС се готви да актуализира зеления сертификат
Снимка: iStock

4461

ЕС се готви да актуализира сертификата COVID, който улеснява пътуването в рамките на блока, тъй като приемането му е застрашено от ограничения в някои държави членки, засегнати от рязко нарасналите инфекции. Зеленият сертификат блокира пътуванията в Европа

В понеделник еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис заяви пред Европейския парламент, че тази седмица се подготвя преразглеждане, за да се защити "успешната история" на цифровия здравен сертификат на ЕС за коронавируса.

Сертификатът, подкрепен от законодателство, одобрено от Европейския парламент, влезе в сила през юли и позволява на притежателите му, пътуващи в рамките на Европейския съюз, да докажат, че са напълно ваксинирани, имат скорошен отрицателен тест за COVID-19 или са излекувани от коронавируса.

Използването му помогна на европейски летни дестинации като Гърция да се възстановят, а оттогава няколко други държави извън ЕС, като Великобритания, също се включиха в системата.

Но увеличаването на броя на случаите в няколко държави от ЕС, тъй като зимата принуждава хората да се затварят в помещения, накара някои правителства отново да започнат да затягат ограниченията.

В Австрия е въведена национална забрана за влизане в страната, в Нидерландия - вечерен час за баровете, а Германия е готова да обяви нови мерки.

Няколко държави, сред които Гърция, Франция и Германия, преминават към изискване за трета подсилваща ваксина, за да се счита, че някой е напълно ваксиниран, като се имат предвид все повече доказателства, че ефективността на сегашните ваксини намалява след четири или пет месеца. САЩ осигуряват трета доза ваксина на всички имунизирани

Но на ниво ЕС това би оставило няколко, предимно източни, държави-членки изолирани, предвид сравнително ниските нива на ваксиниране дори с една или две дози. Някои от тях подчертават, че промените в сертификата на ЕС трябва да бъдат приети повсеместно. "Не може да има разлика между Люксембург, Гърция, Германия и Франция", заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Очаква се въпросът да бъде един от основните, които ще бъдат разгледани на срещата на върха на ЕС, насрочена за 16-17 декември.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички