Подготвят ново пълно затваряне на София


Подготвят ново пълно затваряне на София
Снимка: iStock

10501

Почти пълно затваряне на София подготвят властите в близките дни. Причината е огромният ръст на заболелите от Covid-19 и претоварените болници.

Новата порция тежки мерки включва затваряне на молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси, а всички културни мероприятия (кина, театри и т.н.) също ще бъдат забранени. България налага извънредни мерки срещу вируса

Това съобщи шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев след срещата за мерките в столицата между здравния министър проф. Костадин Ангелов, членове на оперативния щаб, кмета на столицата Йорданка Фандъкова и директори на болници.

"Големите болници са с над 50% заетост. При частните положението е почти 50", съобщи д-р Пенчев. Припомняме, че България е в извънредна епидемична обстановка до края на април.

Ограниченията ще важат за София-град и София-област. Те ще бъдат въведени първоначално за 14 дни. Окончателното решение ще бъде взето по-късно днес. Мерките няма да бъдат наложени от днес за утре, но до края на седмицата ще влязат в сила, увери шефът на столичното РЗИ.

В последните 2 седмици София е втората област с най-много заразени у нас - 684 на 100 000 души. Единствено Бургаска област я превъзхожда със 724 случая на Covid-19 на 100 000 души. 

Болниците са пълни

Около 75% от капацитета на лечебните заведения е запълнен и в големите болници като ВМА, Александровска и "Пирогов" леглата са почти изчерпани, посочи Пенчев.

При 470 повиквания на смяна на "Спешна помощ" половината са свързани с коронавируса. "За съжаление, голяма част от тези пациенти директно отиват към интензивните сектори", отбеляза той.

Около 30% от детското отделение на УМБАЛ "Света Анна" е заето от деца с коронавирус. "Фактът, че всеки ден има такива включително и с майките им, е притеснителен. Притеснително е и че нарастването на случаите с COVID-19 запълва голяма част от капацитета на болниците", заяви директорът на болницата Славчо Близнаков. "Света Анна", ВМА и "Пирогов" са стратегически болници за спешна помощ.

Въпреки ръста на заболелите и хоспитализираните, ситуацията в столицата е под контрол. Директорите на болниците, РЗИ и здравният министър действат координирано, увеличаващите се случаи на Covid-19 остават сериозно предизвикателство.

Лекарите предупреждават гражданите да продължават да спазват мерките и да не се отпускат, защото вирусът е все по-заразен, а ситуацията се влошава.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички