Близо 3500 неприети деца ще получат компенсации за ясла до края на годината


Близо 3500 неприети деца ще получат компенсации за ясла до края на годината
Снимка: iStock

2286

До края на годината компенсации за деца, неприети в общински или държавни градини и детски ясли заради липса на свободни места, ще могат да се получават за 3459 деца месечно. Това става ясно от проекта на наредба, в който Министерството на здравеопазването публикува правилата, по които ще се раздават средствата тази година.

Мярката се прилага от 2022 г. и е насочена към деца, останали без място в ясла. Тогава обаче бяха заложени 600 000 лв., които се оказаха крайно недостатъчни, а сега предвиденият ресурс до края на декември е 10 млн. лв.

Право на помощта имат родители, чиито деца от тримесечна възраст до 1 септември в годината, в която навършват 3-годишна възраст, не са приети в ясли или в яслени групи в общински или държавни детски градини заради липса на свободни места, макар да са спазени всички изисквания. Право на помощта ще имат и родителите на деца, навършили 2 години, към началото на учебната година, когато в населеното място по настоящия им адрес не е разкрита детска ясла или яслена група в детска градина и децата не са приети в детска градина заради липса на свободни места. Подкрепата важи в случаите, в които общината не е предложила друго място и когато родителите не получават подпомагане от държавата, с изключение на детските добавки.

Индикативната стойност на максималния месечен размер на средствата за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането, възпитанието и обучението за едно дете е 413 лв. Тази сума е средният месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на едно дете в предучилищно образование в общинските и държавните детски градини и училища за съответната календарна година.

Компенсацията може да се ползва за разходи за заплащане на такси в частна детска ясла или в частна детска градина с яслена група. С нея може и да се покрият разходите за плащане на възнаграждения по договори за отглеждане, възпитание и обучение, сключени с физически лица. Те обаче трябва да отговарят на изискванията в Наредба за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях и да са с дипломи за „медицинска сестра“, „акушерка“, „лекарски асистент“ или „фелдшер“, или да са завършили „Предучилищна педагогика“.

Заявленията за компенсации трябва да се подават при срокове до: 5-и ноември за периода 1 септември – 31 октомври на тази година; 5-и януари за периода 1 ноември – 31 декември на предходната година; 5-и март за периода 1 януари – 28 февруари на текущата година; 5-и май за периода 1 март – 30 април на тази година; 5-и юли за периода 1 май – 30 юни на текущата година; 5-и септември за периода 1 юли – 31 август на тази година.

Общината извършва проверка на заявлението и в 14-дневен срок уведомява родителите, които имат право да получат компенсиране на разходите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Детето ви не е прието в общинска ясла или градина - какви варианти имате?

Държавата плаща на родители, ако не приеме децата им в ясла

Мисията невъзможна? Над 20 000 лева за частна детска градина в София

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички