Българските пенсионери платиха над 16 милиона лева за купуване на стаж за пенсия


Българските пенсионери платиха над 16 милиона лева за купуване на стаж за пенсия
Снимка: iStock

10409

Над 16 милиона лева са дали българи, за да си купят стаж за пенсия за периода януари-септември 2022 година, показват данните на Националния осигурителен институт. Възползвали са се 2679 човека, като средно не са им достигали 23,25 месеца стаж за пенсиониране.

За сравнение за същия период на 2021 г. сумата, платена като вноски за недостигащ стаж, е на 10,4 милиона лева, като са се възползвали 2225 човека. На тях обаче не им е достигал по-малко стаж – средно 22 месеца. През цялата 2021 г. българите са платили 18,4 млн. лева, за да се пенсионират. Това са направили 3840 кандидат-пенсионери, сочат още данните на НОИ.

Увеличаването на сумата за платения стаж се дължи не само по-големия брой хора, нуждаещи се от стаж, за да излязат в пенсия заради непрекъснатото повишаване на нужния стаж, но и на ръста на минималния осигурителен доход през 2022 г. Той се повиши от 650 лв. на 710 лв., което доведе до ръст на вноската за месец недостигащ стаж. Сумата е 19,8% от минималния осигурителен доход, определен от Министерски съвет. Възрастта за пенсия се вдига, купуването на стаж поскъпва

До 1 април хората трябваше да плащат по 128,70 лв. за месец недостигащ стаж. От тази дата сумата се повиши с 11,88 лв. Така за всеки месец, който не стига за пенсия, кандидат-пенсионерите дължат по 140,58 лв. Всеки трети пенсионер няма нужния стаж или възраст

Година стаж пък струва 1686,96 лв., а пълните 5 години – 8434,8 лв. Всеки може да си купи до 5 години стаж, дори да не му предстои скоро да се пенсионира. Плащаме 1544 лева за година стаж за пенсия

Възможностите за закупуване на осигурителен стаж са определени в Кодекса за социално осигуряване и се допускат в точно определени случаи. Има 3 варианта, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: 1. За времето на обучение за завършено висше или полувисше образование; 2. За периода, в който карат докторантура; 3. До 5 години недостигащ стаж по общия ред. Купуване на стаж за пенсия: Какви са вариантите?

Купеният стаж се зачита за осигурителен от трета категория и може да се ползва само при пенсиониране. Хората внасят сумата на осигурителните вноски за своя сметка по банков път, като купеният стаж се установява с удостоверение, издадено от съответното териториално поделение на НОИ.

Времето, за което са внесени осигурителни вноски за период, по-дълъг от изискващия се за придобиване право на пенсия, не се зачита за осигурителен стаж. За това време човекът може да поиска възстановяване на неоснователно внесените суми за осигурителни вноски от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите. Удостоверението за купен недостигащ стаж се издава от териториалното поделение на НОИ на базата на документа за внесените осигурителни вноски.

За хората, живеещи в друга държава, с която Република България има сключен международен договор, свързан със социалното осигуряване, удостоверението се издава от офиса на НОИ – София-град. За придобит осигурителен стаж, за който са платени осигурителни вноски като недостигащ, правото на пенсия възниква от датата на заявлението.

Осигурителният доход за времето, за което е купен осигурителен стаж, не се взема предвид при изчисляване на индивидуалния коефициент на пенсионера.

От началото на година въпреки вдигането на минималната заплата на 780 лв., сумата за месец недостигащ стаж остава същата. Причината – минималният осигурителен доход не се променя – 710 лв., което се случва рядко. Обикновено той расте с минималната работна заплата. Тъй като няма приет нов Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г., размерът на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица остана 710 лв. Купуването на стаж за пенсия няма да поскъпва

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Младите пенсионери вземат най-големи пенсии

Десетки хиляди българи цял живот вземат намалена пенсия

Все повече хора се възползват от ранното пенсиониране

С колко ще се повишат пенсиите в следващите 2 години?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички