Денков: Предприемаме сериозна крачка към премахване на дисбалансите при заплатите в администрацията


Денков: Предприемаме сериозна крачка към премахване на дисбалансите при заплатите в администрацията
Снимка: iStock

4893

Ще направим сериозна крачка към премахването на дисбалансите при заплатите в държавната администрация. Това заяви премиерът Николай Денков, който отговаряше на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване във Facebook.

Денков обясни, че до моментa заплатите в съответната администрация са се определяли от това доколко успешно е лобирал ресорният министър пред министъра на финансите при подготовката на годишния бюджет. Премиерът увери, че настоящият кабинет ще промени този подход.

„Поискахме от всички министерства информация за това какви са заплатите в съответните министерства и в структурите, включително в Националния статистически институт и Агенцията за борба с градушките, които основно имат оплаквания, и то основателни. Срокът беше 15 септември. На базата на тази информация, в хода на подготовката на бюджета за 2024 г., трябва да направим сериозна крачка за премахване на тези дисбаланси. Не мога да обещая, че ще успеем изцяло тази година, но със сигурност ще направим обща система, която да замести историята с лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и натоварването“, обясни премиерът Денков.

Той подчерта, че в сферата на здравеопазването също има дисбаланси. „В закона сме заложили възможността да има правила в колективния трудов договор, които да премахнат тази ужасяваща ножица между най-високите заплати, които правят от директорите на болници милионери, и заплатите на лекарите и медицинските сестри, които са мизерни“, заяви още Денков.

По думите на министър-председателя най-мощното средство за борба с демографската криза е „да направим живота в България по-добър“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Денков за Царево: Каква помощ могат да получат пострадалите?

Инвестират 2 млрд. лв. европейски средства в три региона у нас. Ето кои са те

Николай Денков обясни защо договорът с "Боташ" крие големи рискове

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички