Постоянният адрес в София ще носи повече точки при кандидатстване за детска градина


Постоянният адрес в София ще носи повече точки при кандидатстване за детска градина
Снимка: iStock

7701

Наличие на постоянен адрес на един от родителите или на детето в Столична община, не променян през последните над 3 години, вече ще носи 5 точки за прием в детска градина, а не 4 т., както досега. Ако постоянният адрес е сменян през последните от 1 до 3 години, точките ще са 4 вместо 3, а ако е променян през последната 1 година – 3 т., а не 2 т.

Това предвиждат промени в наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община, приета от столичните общински съветници, пише „Сега“.

Другата промяна спрямо проекта, обявен през юни 2022 г., е че е отпаднало намерението да се дават 2 точки за работещ родител (или в отпуск за отглеждане на дете), ако работи не само по трудово и служебно правоотношение, но и на граждански договор. Държавата плаща на родители, ако не приеме децата им в ясла

Останала е и разпоредбата, според която при над 30 последователни дни отсъствие без обяснение от родителя, децата ще се отписват автоматично от детска ясла или градина. За децата от подготвителните групи е допустимо отсъствие за не повече от 10 дни на година с писмено уведомяване от родителите в срок, определен с правилника на детската градина или училището.

Както и досега, остава и 1 точка за дете, посещавало общинска или частна детска ясла поне 6 месеца от последните 12 месеца преди датата на класиране. Мисията невъзможна? Над 20 000 лева за частна детска градина в София

С промените се въвежда и задължителното предучилищно образование за деца на 4-годишна възраст в Столична община от началото на учебната 2023/24 г. Задължителното предучилищно образование за 4-годишните ще се провежда само в детски градини (без училищата), а за 5-годишните – както досега от детските градини и подготвителните групи в училищата.

Отсъствията

При обявена извънредна епидемична обстановка, когато присъственият образователен процес (от 15 септември до 31 май) в общинските детски градини не е преустановен, при регистрирана 14-дневна заболеваемост над 250 на 100 000 души от населението на София, децата в задължително предучилищно образование ще могат да отсъстват по желание на родителя след писмено уведомление до директора, гласят промените в наредбата.

Отсъствията ще се допускат само за периода, за който важи въпросното ниво на заболеваемост, като отсъствията за него ще се извиняват по уважителни причини. 

Наредбата позволява след края на класиранията през май и юни за съответната учебна година да се приемат деца в няколко случая – ако са без родителска грижа или чиито родители са починали, неизвестни или лишени; ако са жертва на злоупотреба, насилие и експлоатация; ако са в опасност от увреждане на физическото, психическо, морално, интелектуално и социално развитие; ако родителят е в затвора и ако родителите му работят в общинските ясли и градини. Хиляди деца отново не са приети в детски градини и ясли в София

За приема на деца по този ред родителят следва да подаде заявление в Столична община, заедно с всички необходими документи, доказващи заявените обстоятелства. Във всяка група в градина или ясла може да се приеме дете, отговарящо на горните условия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Детската градина е далеч? 23 000 евро обезщетение за майка в Германия

15 частни детски градини и училища вземат 2 млн. лева от държавата

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички