Популярна туристическа дестинация се бори срещу покачващото се ниво на световния океан


Популярна туристическа дестинация се бори срещу покачващото се ниво на световния океан
Снимка: iStock

4370

Покачването на морското равнище заплашва да погълне Малдивите, където започва да има недостиг на прясна вода, но новият президент на архипелага в Индийския океан отказва преместване на населението в чужбина, предава БРА, като цитира Франс прес.

В интервю за АФП президентът Мохамед Муиз, 45-годишен инженер, получил образованието си във Великобритания, обещава вместо това амбициозна програма за рехабилитацията на земята и издигане на острова, която екологичните организации критикуват.

Около 80% от архипелага Малдиви са разположени поне на 1 метър под морското ниво, което го нарежда сред най-застрашените от покачването на морското равнище страни.

ОЩЕ: Хиляди ледници в Гренландия бързо се свиват, скоростта на топене е тревожна

Междуправителствена група от експерти за развитието на климата (GIEC) на ООН предупреди през 2007 г., че покачването на морското равнище с от 18 до 59 см. ще направи Малдивите практически необитаеми до края на века.

Снимка: iStock

Бившият президент Мохамед Нашид залагаше на това Малдивите да спестяват, за да могат да купят земи в съседна Индия, Шри Ланка или дори в Австралия, за да преместят населението си.

Наследникът му обаче обеща на съотечествениците си, че няма да напуснат родината си. „Ако имаме нужда да увеличим обитаемата повърхност, за да живеем или, за да развиваме икономическа дейност, можем да го направим“, заяви Муиз в острова – столица Мале, защитена от бетонни диги.

„Ние сме си самодостатъчни и сме в състояние да се вземем в ръце. Абсолютно нямаме необходимост да купуваме или да вземаме под наем земи, в която и да е страна“, заяви той и добави, че дигите ще гарантират „сигурен остров“.

Снимка: iStock

Архипелагът, който се състои от 1192 коралови островчета, разпръснати върху 800 км. в Индийския океан, е място за луксозен туризъм и предпочитана дестинация за известни и богати личности от цял свят. Туризмът е около 1/3 от икономиката на архипелага.

Проектите за рехабилитация вече са позволили да се увеличи площта на страната с около 10% през последните 40 години.

В неотдавнашен доклад Human Rights Watch обвини властите, че не спазват екологичните си разпоредби, твърдейки, че проектите за рехабилитация често са „прибързани“ и липсват подходящи политики за ограничаване.

„Правителството на Малдивите неглижира или подкопава законите за опазване на околната среда, увеличавайки така рисковете от наводнения наред с други щети за хората на острова“, според оценката на Human Rights Watch.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-популярните дестинации за 2023 година, които да посетите?

Свръхтуризъм: Как популярните дестинации по света се справят с тълпите от туристи?

Ето на кой италиански остров можете да живеете безплатно за 3 месеца

Популярна екзотична дестинация въвежда входна такса за чуждите туристи

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички