110 млн. евро от Брюксел за модернизация на жп участъка София-Калотина


110 млн. евро от Брюксел за модернизация на жп участъка София-Калотина
Снимка: БГНЕС

5915

Европейската комисия одобри инвестиция за над 110 млн. евро от Кохезионния фонд за първа фаза на проект за модернизиране на железопътен коридор в Западна България, който е част от по-голяма транспортна мрежа TEN-T между София и сръбската граница, съобщиха от ЕК. 

Модернизацията засяга участък с дължина 33,34 км между Волуяк и Драгоман. Отсечката от железопътната линия свързва Западна България със Сърбия, част от транспортния коридор, свързващ Турция със Западна и Централна Европа. ЕК прие споразумение за партньорство с България за 11 млрд. евро

„Тази нова инвестиция носи добавена стойност на политиката на сближаване на местно равнище: осигурява свързаност на граничните региони и устойчиви транспортни инфраструктури в услуга на гражданите на България като част от по-широката европейска мрежа. Тези инвестиции са важни за икономическата дейност в региона и насърчават социалното и териториалното сближаване. Проектът носи ползи и за околната среда, като насърчава прехвърлянето на товарните потоци от автомобилния към железопътния транспорт и ще доведе до по-малко шум и замърсяване на въздуха, като по този начин ще се подобри качеството на живота на жителите“, заяви Елиза Ферейра комисарят по въпросите на сближаването и реформите. 

В първата фаза на проекта съществуващата единична железопътна линия ще бъде модернизирана и ще бъде изградена втора електрифицирана железопътна линия. 

Системата за надзорен контрол и придобиване на данни, осигуряваща наблюдението и контрола на железопътното движение по линията, също ще бъде модернизирана. Това ще допринесе за оперативната съвместимост, особено по трансграничните участъци, което ще е полезно както за гражданите, така и за предприятията в региона. Проектът е в съответствие с Европейския зелен пакт за насърчаване на устойчивия транспорт и премахване на участъците с недостатъчен капацитет в ключови мрежови инфраструктури. ЖП линията от България до Албания трябва да е готова до 2030 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пътуваме за 10 минути от Северна до Южна България с новия тунел под Шипка

Възраждат жп линията от Букурещ до България

Жп връзката София - Скопие отваря нова страница в отношенията между двете държави

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички