Блокирането на Суецкия канал носи загуби за 9,6 млрд. долара на ден


Блокирането на Суецкия канал носи загуби за 9,6 млрд. долара на ден
Снимка: Getty

5687

Корабен трафик за общо 9,6 млрд. долара на ден може да бъде спрян поради блокирането на Суецкия канал. Тази оценка обяви в четвъртък Lloyd's List - едно от най-старите издания в света, предоставящо в Лондон новини за доставките от далечната 1734 година насам. 

Индустриалното списание посочва, че това са само "груби изчисления", базирани на кумулативния трафик в западна и източна посока. Според тези оценки трафикът през Суецкия канал в посока Запад носи по 5,1 млрд. долара на ден, докато трафикът в източна посока носи 4,5 млрд. долара. 

В момента между 165 и 185 кораба чакат да преминат по водния път, който беше временно спрян. Отговарящите за Суецкия канал власти обявиха, че "временно спират" навигацията през ключовия воден път, докато не бъде премахнат заседналия голям кораб, превозващ контейнери. 

Според председателя и управляващ директор на администрацията на Суецкия канал адмирал Осама Рабие, навигацията ще бъде спряна "само докато не приключат плаващите дейности на големия панамски кораб-контейнеровоз EVER GIVEN, който е заседнал в 151-километровата зона на канала". 

Усилията за плаване, които "включват теглене и избутване на заседналия кораб с помощта на 8 големи влекача, продължават и днес".

От вторник корабът блокира водния канал, свързващ Червено море със Средиземно море, което води до безпокойство за прекъсването на доставките на петрол посредством петролните танкери, преминаващи през Суецкия канал. 

Днес спасителните екипи подновиха усилията си да изместят заседналия контейнерен кораб, но експерти вярват, че най-добрият шанс може да дойде най-рано в понеделник, когато приливът достигне своя връх. Ако и това не помогне, блокирането може да продължи до следващия прилив, който няма да бъде факт още 12 до 14 дни, предупреждават те.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички