Депутати искат да се строи магистрала "Черно море"


Депутати искат да се строи магистрала "Черно море"
Снимка: iStock

12677

Народни представители на ГЕРБ - СДС от Бургас и Варна обявиха, че ще работят заедно за изграждането на дългоочакваната автомагистрала "Черно море“. Пътят, свързващ двата най-големи морски града у нас, е част от коридор №8, който осигурява свързаност от Черно море на изток до Адриатическо море на запад.

От години проектът няма развитие, като дори не е избрано трасе. Народните представители от Бургаски и Варненски регион са на мнение, че е крайно време автомагистралата да бъде изградена, за да се подпомогне икономическото развитие на двете области. Затова те са решили да обединят усилията си в тази посока.

Откриха нов участък от магистрала "Европа"

По думите на Жечо Станков общата работа по този проект е доказателство, че народните представители помнят какво са поискали хората от тях и не са забравили поетите ангажименти.

Колегата му от Варна Красен Кралев подчертава, че АМ „Черно море“ е от изключителна важност за развитие на икономиката на двата региона и трябва да се случи час по-скоро.

"Този участък ще създаде логистични връзки между двете пристанища и двете летища, което ще доведе до засилване на търговския стокообмен и до увеличение на потока от туристи към Южното и Северното Черноморие“, посочи Андрей Рунчев.

Колегата му Бранимир Балачев допълва, че има решение на Общинския съвет на Варна да се отделят 431 хил. лв. за проучване на трасе.

"Има интереси от частни инвеститори за двете области, които в момента не инвестират заради липса на удобна пътна връзка. Автомагистралата може да се изгради и със средства от Европа. Построяването на такъв път ще осигури по-безопасно и по-сигурно пътуване в региона. А това е общата цел на всички нас“, коментира народният представител Галя Желязкова.

През март 2022 г. Агенция "Пътна инфраструктура“ представи пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) няколко варианта за трасе на автомагистралата. 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички