ЕК предложи мерки за по-устойчив и по-ефективен товарен транспорт


ЕК предложи мерки за по-устойчив и по-ефективен товарен транспорт
Снимка: iStock

2819

ЕК обяви пакет от мерки за повишаване на ефективността и устойчивостта на товарния транспорт чрез подобряване на управлението на железопътната инфраструктура, по-силни стимули за камиони с ниски емисии и по-добра информация за емисиите на парникови газове от товарния транспорт, предават от ЕК.

Целта е да се повиши ефективността в рамките на сектора, така че да допринесе за постигането на целта за намаляване на емисиите от транспорта с 90% до 2050 г., както е според Европейския зелен пакт, като заедно с това се даде възможност единният пазар на ЕС да продължи да се разраства.

Пакетът включва 3 отделни предложения:

• Регламент относно международния превоз на товари и пътници

• Преразглеждане на Директивата за теглилките и размерите

• CountEmissionsEU – общ методологичен подход за изчисляване на емисии на парникови газове и сравняване на въглеродния отпечатък.

Над 50% от товарите в ЕС се превозват по шосе (данни от 2020 г.) и този транспорт има основен принос за емисиите на парникови газове. В сега действащата Директива за теглилките и размерите се определят максималната дължина, широчина и височина на теглото на тежкотоварните превозни средства. С предложението тези правила се преразглеждат, за да се даде възможност за допълнително тегло на превозните средства, използващи технологии с нулеви емисии, тъй като те водят до повишаване теглото.

Това според ЕК ще стимулира възприемането на по-чисти превозни средства и технологии. След като технологията се развие и системите за задвижване с нулеви емисии станат по-леки, чрез използването на аеродинамични елементи и кабини, по-чистите превозни средства ще се възползват от допълнителен полезен товар спрямо конвенционалните камиони.

Ще се насърчава и навлизането на по-аеродинамични кабини и други енергоспестяващи устройства, не само за подобряване на комфорта и безопасността на водача, но и за по-висока ефективност на задвижващите системи с нулеви емисии, което означава механизмът, предаващ мощността от двигателя за движение на превозното средство.

Предложението също ще внесе яснота за използването в трансграничен трафик, при определени условия, на по-тежки и по-дълги превозни средства, понастоящем разрешени в някои държави членки.

За да се насърчи интермодалният транспорт, при който стоките се придвижват с два или повече вида транспорт, но със стандартизирана товарна единица (като контейнерно ремарке или друго), на камионите, ремаркетата и полуремаркетата ще бъде разрешено да носят допълнително тегло.

ЕК предлага общ методологичен подход, чрез който дружествата да изчисляват своите емисии на парникови газове, ако решат да публикуват тази информация или ако от тях се изисква да я споделят по договорни причини. Надеждните данни за емисиите от врата до врата ще позволят на операторите да сравняват своите услуги и ще позволят на потребителите да направят информиран избор за възможностите за транспорт и доставка, счита ЕК.

Предложенията ще бъдат разгледани от ЕП и Съвета в рамките на обикновената законодателна процедура.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Светът се отдалечава от климатичните цели: Емисиите на парникови газове нарастват

Amazon влага над 1 млрд. евро в електрически камиони и микробуси в Европа

Държавата смята да събере 800 млн. лева от коли и камиони догодина

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички