ЕК: Възобновяването на граничните проверки в Шенген да се случва само като крайна мярка


ЕК: Възобновяването на граничните проверки в Шенген да се случва само като крайна мярка
Снимка: iStock

2765

Европейската комисия е на мнение, че възобновяването на граничните проверки в Шенген следва да се предприема по изключение и точно ограничено във времето, като последна мярка. Това заяви говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с обявените намерения на Германия да върне проверките по границите си с Чехия и Полша заради нараснал миграционен натиск.

„През миналата и тази година наблюдаваме увеличение на пристигащите в ЕС мигранти по всички използвани пътища. Работим с всички държави от ЕС по този въпрос, прилагаме оперативни мерки“, посочи говорителят. По думите на говорителя от няколко месеца европейските институции се съвещават за възможните стъпки, които да доведат до общо решение.

Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи миналата седмица обяви, че изготвя доклад, в който се препоръчва възобновяването на граничните проверки да се предприема само при крайна необходимост. Според становището на парламентарната комисия е необходимо, когато бъдат предприемани извънредни мерки по границите, да не засягат граждани на ЕС, постоянно пребиваващи в ЕС или търсещи убежище.

Евродепутатите от комисията подкрепят предложението при нужда полицията от няколко съседни държави в ЕС да извършва проверки на различни места около границите, като заловените незаконни мигранти бъдат връщани в европейската страна, от която са навлезли в ЕС, ако тя има представител в съответния полицейски патрул. Друго предложение предвижда временните гранични проверки да продължават най-много 18 месеца, с възможност да бъдат удължавани с решение на Съвета на ЕС. Когато е установена заплаха за няколко държави от ЕС, проверките следва да продължават най-много две години, прие парламентарната комисия.

В съобщението на ЕП по този повод се отбелязва, че Съдът на ЕС по-рано тази година постанови, че временните гранични проверки не може да продължават повече от 6 месеца. Според съда, за удължаването им е необходимо да е възникнала допълнителна опасност след първоначалната заплаха, станала причина да бъдат въведени.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Румъния атакува ветото на Австрия за присъединяването ѝ към Шенген

Австрия отново удари България и Румъния за Шенген

Румъния готви ответен удар срещу стрените членки, които блокират членството ѝ в Шенген

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички