ЕС предлага забрана на полетите от Южна Африка заради новия Covid вариант


ЕС предлага забрана на полетите от Южна Африка заради новия Covid вариант
Снимка: Pixabay

3077

Европейският съюз ще предложи забрана на пътуванията от Южна Африка след откриването на новия вариант на Covid-19, за който учените се опасяват, че може да провали усилията за преодоляване на пандемията, заяви в ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен. СЗО свиква извънредно заседание за южноафриканския вариант на COVID-19

Ето какво написа тя в Twitter: Изпълнителният орган на ЕС "ще предложи, в тясна координация с държавите-членки, да се задейства аварийната спирачка за ограничаване на въздушните пътувания от региона на южна Африка поради тревожния вариант B.1.1.529".

Малко след изявлението ѝ Германия обяви, че ще забрани повечето пътувания от Южна Африка, за да спре разпространението на новия вариант с голям брой мутации. Това бе обявено от изпълняващият длъжността министър на здравеопазването Йенс Шпан, предаде БГНЕС.

Новите правила, които започват да действат от петък вечерта, ще засегнат Южна Африка и "вероятно съседните държави", заяви Шпан, като влизането ще бъде разрешено само на германски граждани. Те трябва да се поставят под карантина 14 дни след пристигането си, дори и да са ваксинирани.

"Последното нещо, от което се нуждаем сега, е да влезе нов вариант, който да предизвика още повече проблеми", каза Шпан.

Италия също заяви, че забранява влизането на лица, които през последните две седмици са били в Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия или Свазиленд, поради опасения от новия вариант на коронавирус.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца заяви, че учените проучват новия вариант B.1.1.529, "а междувременно ще следваме пътя на максималната предпазливост". Третата доза ваксина ще е задължителна за пътуване в ЕС

Европейските фондови пазари се сринаха с повече от 3% в началото на търговията днес заради опасенията от новия вариант на Covid-19. Лондон, Франкфурт и Париж потънаха след резките загуби на азиатските акции и цените на петрола, предаде още агенцията, цитирайки АФП.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички