Хиляди стари коли със забрана да влизат в центъра на София


Хиляди стари коли със забрана да влизат в центъра на София
Снимка: iStock

19044

Забраната за стари коли в центъра на София вече е факт. Това се случи, след като общинските съветници приеха доклада за въвеждането на нискоемисионните зони в центъра на столицата. Решението бе одобрено категорично: 43 гласа "За", 12 - "Против" и един въздържал се. Налагат забрани за замърсяващи коли в града

Забраната ще важи през студените месеци - тя ще влезе в сила от 1 декември 2023 г. и ще действа до края на февруари на следващата година. Най-потърпевши ще бъдат колите, които попадат в категории Евро 1 и Евро 2, както и още по-старите, които нямат екокатегория. Ограничението обаче няма да важи за камиони.

Oграничението се очаква да засегне около 120 000 леки коли на възраст между 20 и 30 години, които попадат в най-замърсяващата първа категория (Евро 1). Това са дизелови автомобили произведени преди 2002 година и бензинови, регистрирани преди 1996 г. България е автоморгата на Европа, сами го допуснахме

Малък ринг

Зоната с ниски емисии на вредни вещества във въздуха обхваща историческия център на София и се нарича Малък ринг. Тя е в карето между бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница".

В малкия ринг първоначално няма да могат да влизат автомобилите със стандарт Eвро 1, както и тези без екокатегория. От 2024 г. в малкия ринг през зимата няма да могат да влизат и тези със стикер Евро 2 - произведени до началото на 2000 г. През 2027 г. забраната ще обхваща и автомобилите с Евро 3, т.е. произведени преди началото на 2005 г.

На всички кръстовища за влизане в Малкия ринг вече са поставени видеокамери, които разчитат екостикера на колата от годишния технически преглед. На нарушителите ще се налагат глоби, които започват от 50 лева. Екостикери за колите: Какво ще се промени?

Общинските съветници препоръчват да се подобри градския транспорт в кварталите, където живеят най-много собственици на стари коли, засегнати от забраната.

Голям ринг

От 1 декември 2025 г. се въвежда и по-голямата нискоемисионна зона - т.нар. Голям ринг. Тя обхваща пространството между бул. "Сливница", бул."Данаил Николаев", бул."Ситняково", бул."Яворов", ул."Атанас Дуков", бул."Хенрик Ибсен", бул."П.Ю.Тодоров", бул."Иван Гешов" и бул.Константин Величков".

Предвижда се от 1 декември 2025 г. в нея да бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили със стандарт Евро 1, а от декември 2027 г. – и за тези със стандарт Евро 2.

Част от общинските съветници обаче са скептично настроени към забраната. Според "Патриоти за София" тя няма да има никакъв ефект и е по-добре да има друго ограничение - в някои дни да е забранено на колите с четни регистрационни номера да влизат в центъра, а в други дни - на тези с нечетни. Подобна практика действа в други европейски градове.

БСП смятат, че съседните улици на малкия ринг ще се задръстят от замърсяващи коли и това няма да реши проблема със замърсения въздух в града.

"Екометал Инжинеринг" предлага изкупуване на стари коли.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В София ще мерят дистанционно вредните емисии от автомобилите

Забраняват коли с голям разход на гориво, сменяме ги с електромобили

Налагат частична забрана за коли в центъра на София при замърсяване на въздуха

Нова вълна стари дизели идва в България

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички