Индия инвестира 7 млрд. долара в електрификация на градския транспорт


Индия инвестира 7 млрд. долара в електрификация на градския транспорт
Снимка: iStock

2419

Индия одобри инвестиция от 576,13 млрд. рупии (7 млрд. долара) за развитието на зелен обществен транспорт, тъй като страната се стреми да ограничи емисиите на вредни газове от превозните средства и да отговори на нарастващото търсене на екологични решения в големите градове, предава Bloomberg.

„Инвестицията ще се фокусира върху разполагането на 10 000 електрически автобуса в градовете. Има дефицит на обществен транспорт, особено на автобуси в градовете“, заяви министърът на информацията и радиоразпръскването Анураг Тхакур в сряда. По думите му „този ход ще осигури тласък на електрическата мобилност“.

„Федералното правителство на Индия ще допринесе с 200 млрд. рупии за реализиране на плана, който ще включва участие на частни фирми“, подчерта Такур. Градове с население между 300 000 и 4 млн. души ще могат да кандидатстват за помощта.

Решението следва срещата между пратеника на САЩ, който отговаря за въпросите по климата, Джон Кери и министъра на тежката промишленост на Индия Махендра Нат Пандей миналия месец, на която двамата обсъдиха финансовата подкрепа на САЩ за ускоряване на разполагането на 10 000 електрически автобуса в Индия.

Продажбите на електрически превозни средства в Индия са се увеличили над 2 пъти през 2022 г. до 1,4 млн. броя, подкрепени от субсидиите за купувачите и нарастващите разходи за гориво, изчислява BloombergNEF.

Дву- и триколесните превозни средства са по-голямата част от продажбите в страната, като леките автомобили допринасят доста по-малко за разширението на пазара.

„Очаква се годишните продажби да достигнат 10 млн. броя до края на десетилетието“, заяви министър-председателят Нарендра Моди на срещата на енергийните министри на страните от Г-20 миналия месец.

Междувременно Тхакур заяви, че макар електрическите автобуси да имат потенциална да осигурят рентабилност, правителството ще предостави субсидии, за да направи операциите жизнеспособни.

Доклад, поръчан от федералното министерство на петрола по-рано тази година, сочи, че градовете в Индия трябва да се въздържат от добавяне на дизелови автобуси, за да помогнат за декарбонизирането на градската мобилност. Според проучването Индия, която има 1,9 млн. автобуса през 2019 г., трябва да добави още 3 млн. броя, за да отговори на търсенето на обществен транспорт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пускат първата линия със самоуправляващи се автобуси в света

Автобуси на водород тръгнаха в Атина

Пореден европейски град въвежда безплатен обществен транспорт

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички