Летище Истанбул е най-натовареното летище в Европа


Летище Истанбул е най-натовареното летище в Европа
Снимка: iGA

10504

Летище Истанбул стана най-натовареното летище в Европа през миналата година със средно 1156 полета на ден, според доклада за европейските летища и въздушния трафик през 2022 г. на Европейската организация за аеронавигационна безопасност (Евроконтрол).

Летище Истанбул е единственото летище в Европа, което е успяло да възстанови броя на полетите до нивата преди пандемията, твърди докладът, който сравнява ситуацията през 2022 г. с тази през 2019 г. – преди началото на пандемията от COVID-19.

След турската аерогара се нареждат летищата в Амстердам с 1140 полета дневно, Париж с 1122 полета, Франкфурт с 1048 полета и Лондон с 1042 полета, предава Daily Sabah.

Важен транзитен център за въздушния транспорт

Летище Истанбул, разположено по крайбрежието на Черно море, успя да се превърне в един от най-важните транзитни центрове във въздушния транспорт, откакто беше официално обявено за отворено в края на октомври 2018 г., преди да започне да функционира напълно през април 2019 г.

С негова помощ Истанбул, най-големият град в Европа, пресичащ Европа и Азия, се утвърждава като основен регионален транспортен център. Най-голямото летище в Европа: Перлата на Истанбул прие 160 милиона пътници

Летище Истанбул може да обслужва 90 милиона пътници годишно при настоящото си състояние. Планираният му капацитет обаче е много по-голям – то ще може да обслужва 200 милиона пътници, щом бъде изцяло завършено, което го превръща в най-голямото летище в света.

Всички етапи от строителството и разширяването на летището, включително изграждането на 6 писти, се очаква да бъдат завършени до 2028 г.

Летището се намира северно от Арнавуткьой в европейската част на Турция, близо до брега на Черно море. То е база на националния превозвач на Турция - Turkish Airlines, която от години е сред най-големите авиокомпании в Европа. Наскоро авиокомпанията се преименува на Türkiye Airlines (на турски Türkiye Hava Yolları - Авиокомпанията на Турция). След Турция и Turkish Airlines сменя името си

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички