Летище "Схипхол" в Амстердам слага край на нощните полети и частните самолети


Летище "Схипхол" в Амстердам слага край на нощните полети и частните самолети
Снимка: ThePixelman / Pixabay

2552

Летище "Схипхол" в Амстердам обяви промяна в курса си, като най-късно до края на 2025 г. летището няма да осъществява нощни полети, а частните самолети ще бъдат забранени. Това трябва да доведе до „по-тиха, по-чиста и по-добра авиация“, съобщи летището.

Самолетите, причиняващи много шум, като Boeing 747, също постепенно ще бъдат забранени. Асоциациите за опазване на околната среда и жителите реагираха положително на съобщението, но авиокомпаниите и туроператорите са критично настроени.

Авиокомпанията KLM, чиято база е в "Схипхол", реагира с изненада на анонса. „KLM иска да види съвместни действия на авиационната индустрия за намаляване на въглеродните емисии и на шумовото замърсяване“, заяви тя.

От друга страна, екологичната организация Greenpeace приветства плана. „Авиацията надхвърля границите на търпение на жителите, природата и климата. Обявената забрана за частни самолети също е положителна стъпка“, заяви Маартен де Зееу от Greenpeace, цитиран от DPA. По думите му този вид трафик е безсрамен във времена на климатична криза и вече не работи.

"Схипхол" иска между полунощ и 6 ч. сутринта да не излитат никакви полети, а до 5 ч. сутринта да не кацат никакви самолети. По данни на летището става въпрос за около 10 000 нощни полета годишно.

По-рано нидерландското правителство вече беше решило, че летището трябва да намали броя на полетите от максимум 500 000 на 440 000 годишно до 2024 г. заради шумовото замърсяване и увреждането на околната среда. От ноември първоначално ще се прилага ограничение от 460 000 полета. KLM и 4 други авиокомпании са подали жалба срещу решението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Лято 2023: Нови дестинации предлагат летищата София, Бургас и Варна

British Airways спря продажбата на билети за кратки полети от летище Хийтроу

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички