Нови дестинации в лятното разписание на летищата София, Бургас и Варна


Нови дестинации в лятното разписание на летищата София, Бургас и Варна
Снимка: iStock

9269

Лятното разписание на летище София ще има няколко нови дестинации. От април пътниците ще могат да ползват редовни полети до Ереван и Рияд. От юни пък започват и директните полети до столицата на Норвегия – Осло, съобщават от пресцентъра на концесионера „СОФ Кънкет“.

До арменската столица ще се лети в сряда и неделя от 30 април. Директните полети до Рияд също ще са 2 пъти седмично от 23 април пак в сряда и неделя.

Редовните полети до Осло ще се изпълняват от Norwegian Air Shuttle, нова авиокомпания за летището и ще се лети всяка сряда и събота от 24 юни.

Още с влизане в сила на новото разписание Ryanair започва полетите си до Вроцлав, Полша. Първият курс е днес, 27 март, а до там ще се лети 2 пъти в седмицата в понеделник и петък.

Ryanair има още една нова дестинация – нова за нас. Това е Родос. Полетите до Родос и едно от 7-те чудеса на света започват от 3 юни във вторник и събота.

Лятното разписание на летище София предлага на пътуващите избор от 77 редовни и 19 чартърни дестинации. От София ще летят 21 авиокомпании, които изпълняват редовни полети, а 6 превозвача са заявили желание за чартърни. Водят се преговори и с други, за осигуряване на повече дестинации за пътниците.

Летище Бургас

Междувременно и летище Бургас откри летния сезон и посрещна туристи от първия редовен полет от Варшава. По линията лети авиокомпания Ryanair, съобщават от пресцентъра на концесионера „Фрапорт“. Това е само 1 от 10-те маршрута, които Ryanair ще оперира през лятото, които са с 3 повече от 2022 г. Нискотарифната авиокомпания добавя дестинациите: Каунас (Литва), последно изпълняван през 2018 г.; Познан, Полша; Дъблин, Ирландия.

От края на месеца авиокомпанията започва да изпълнява полети от 7 града в Европа: Варшава „Модлин“, Познан и Краков (Полша), Каунас (Литва), Братислава (Словакия), Лондон „Лутън“ (Великобритания) и Виена (Австрия).

През май започват полетите от Дъблин, Ирландия, а от началото на юни и полетите от Будапеща, Унгария и Гданск, Полша.

След като през 2022 г. беше отбелязан ръст на полски пазар, спрямо броя на пътниците през 2019 г., през 2023 г. се очаква на Летище Бургас да бъдат обслужени още повече пътници от/до Полша. За първи път ще има чартърни полети от Шчечин, а авиокомпания Azur Air Ukraine за първи път ще изпълнява полети до Бургас от 3 полски града – Варшава, Познан и Катовице.

И тази година Wizz Air ще изпълнява полети, свързващи летище Бургас с 11 дестинации в 5 държави – Виена (Австрия), Будапеща и Дебрецен (Унгария), Тел Авив (Израел), Гданск, Катовице, Краков, Люблин, Варшава и Вроцлав (Полша) и Лондон Лутън (Великобритания), който се изпълнява целогодишно.

Националният авиопревозвач на Латвия – Air Baltic, за първи път тази година ще изпълнява редовни полети от Рига до Бургас, 2 пъти седмично от 2 май, давайки възможност за връзки с останалите дестинации на авиокомпанията.

Чартърните полети за Лято 2023 г. се очаква да започнат в първата половина на май, като първите организирани туристи се очаква да пристигнат от Полша, Белгия, Нидерландия, Великобритания и Германия.

Спрямо 2022 г., тази година се очаква ръст на пътниците от Прибалтийския и Скандинавски пазар. За първи път след 2019 г. ще бъдат подновени чартърните полети от Берген (Норвегия) и Гьотеборг (Швеция). Очаква се ръст и на пазар „Нидерландия“ и ще се извършват чартърни полети от Грьонинген за пръв път.

Летище Варна

Летище Варна също започва сезон Лято 2023 с разнообразие от дестинации, обявиха от пресцентъра на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. След рекордния брой от 18 маршрута на летището през зимния период, очакванията са за ръст на трафика през лятото спрямо 2022 г. и богато разнообразие от атрактивни дестинации. През летния сезон ще има 5 нови дестинации, като много голям е броят и на възобновените маршрути, съобщават от летището, предава БТА.

Всичките 16 маршрута, изпълнявани от Wizz Air през зимата ще се обслужват и през летния сезон. От тях 8 са германски, а останалите – Виена (Австрия), Лондон „Лутън“ и Ливърпул (Великобритания), Прага (Чехия), Ларнака (Кипър), „Шарлероа“ (Белгия),Айндховен (Нидерландия) и Тел Авив (Израел).

От 1 май националният авиопревозвач Bulgaria Air увеличава честотата на полетите си от София до Варна, като през делничните дни ще изпълнява 3 полета на ден, а в събота и неделя – по 2.

Ryanair ще продължи да изпълнява полети от Виена до Варна и през летния сезон без прекъсване, а на 26 март нискотарифната авиокомпания подновява полетите си от София до Варна 2 пъти седмично. Освен това през този сезон авиопревозвачът добавя 3 нови маршрута до Варна – от Вилнюс (Литва) и Катовице (Полша) в началото на юни и Краков (Полша) от началото на юли.

От 27 март Turkish Airlines увеличава честотата по маршрута Истанбул-Варна, като от 5 полета на седмица, вече ще изпълнява по 9.

От същата дата Austrian Airlines ще изпълняват полети, свързващи Варна с Виена 6 пъти седмично, а от 10 април полетите ще се извършват ежедневно. Нискотарифната авиокомпания easyJet подновява полетите от Берлин до Варна на 30 март, а през летния сезон и редовни полети от Лондон „Гетуик“ до Варна.

Друга нискотарифна компания – Volotea, след открития през 2022 г. маршрут от френския град Лил, през тази ще има полети и от Нант.

Eurowings Discover отново ще изпълнява полети Франкфурт – Варна от края на април.

На 5 юни Air Serbia започва директни полети от Белград до Варна, 4 пъти седмично и така ще позволи да се правят връзки с много други дестинации, до които авиокомпанията изпълнява редовни полети в Европа, Америка и Русия.

За първи път авиокомпания Azur Air Ukraine ще изпълнява полети до Варна от 2 полски града – Варшава и Катовице, а друга нова авиокомпания – Arkia ще изпълнява полети от Тел Авив. През 2023 г. ще бъдат извършвани полети и от новото летище „Радом“ във Варшава. За първи път летището ще има комбиниран маршрут от чартърни полети от Карлови Вари и Пардубице, Чехия.

Чартърите от Германия през тази година започват в първата половина на май.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Авиокомпания пуска полети София-Варна на цената на автобусен билет

Wizz Air добавя нов маршрут от София. Докъде ще можем да летим?

Летище София с нова лятна дестинация и екзотични предложения през зимата

Сериозен ръст: Трафикът през летище София е почти на нивата отпреди Covid

Летищата в Бургас и Варна с рекорден ръст на пътниците

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички