Министър Шишков: Европейската прокуратура е изискала документацията за ремонта на Графа


Министър Шишков: Европейската прокуратура е изискала документацията за ремонта на Графа
Снимка: Facebook/Войслав Тодоров

3901

Европейската прокуратура е изискала от МРРБ цялата документация по образуваната проверка на ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“. Това заяви в ефира на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Проверката на европейските прокурори е започнала преди близо два месеца.

„Направихме проверки във връзка с плащането на европейските средства, които трябва да бъдат изплатени на Столична община. Знаете, че резултатите на част от тези проверки не бяха добри – например, кръстовището с ул. „Иван Шишман“, има пропадания на места. Проверките на европейската прокуратура са свързани с начина, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства – как е извършен ремонтът и дали са спазени всички правила“, посочи Шишков. Сигнал за поредни нарушения при ремонта на "Граф Игнатиев"

В момента МРРБ и Столична община работят по мерки за отстраняване на проблемите при ремонта на центъра на София. Министърът напомни, че ремонтните дейности още са в гаранция и строителите могат да възстановят пропуските. Столична община губи милиони заради ремонтите на "Граф Игнатиев" и "Александър Невски"

Проверки на регионалното министерство показват масово липса на асфалт при новоремонтираните пътища.

„Рекордьор“ е отсечката на АМ „Хемус“ от София до Яна, където при заложен по проект 28 см асфалт, са установени 18 см и 21 см. настилка. На АМ „Марица“, на лот, построен от италиански строител, при 30 см асфалт по проект, дебелината на настилката е между 23-24 см“, посочи Иван Шишков. Шефът на АПИ каза опасна ли е "Хемус" с тънкия асфалт

По думите му липсват сантиметри асфалт по пътищата, като това е проблем, свързан с периода на последните 8-10 години, а не с един строеж. „Този период вече го наричам строителна бутафория. Проверките се налага да ги правим с МВР, защото резултатите от проверките вече започват да не ни изненадват. За съжаление, на всяка проверка липсват слоеве асфалт. На „Хемус“, освен липсващия асфалт, има и други проблеми, твърде много шлака, например, което поставя въпроса откъде е докарана – Кремиковци е наблизо...“, заяви той. Български примери: Магистрала с 10 см по-малко асфалт, път с постоянен дъжд от камъни

„Цялата преписка за незаконно строителство, констатирано от МРРБ, е входирана в МВР“, заяви още регионалният министър. По думите му сред незаконните обекти са още язовир „Тополово 2“, водопроводът, свързващ Перник със София и пътя Югово – Лъки, където има неукрепена скала.

На АМ „Тракия“ най-влошено е състоянието на отсечката между Стара Загора и Нова Загора, изготвя се документация за извършване на основен ремонт там.

Министър Шишков заяви, че нарушения са установени и при строежа на рамките за тол системата като от 300 рамки не повече от 70 имат разрешение за строеж. Той не изключи възможността и за този случай да се намеси европейската прокуратура, тъй като става въпрос за средства от ЕС.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

МРРБ ще плати 200 млн. лв. на пътните строители

Българинът се възмущава, но продължава да търпи

Фандъкова за "Графа": Нося своята отговорност всеки ден

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички