Първи търговски кораб ще премине по хуманитарния коридор на Украйна през Черно море


Първи търговски кораб ще премине по хуманитарния коридор на Украйна през Черно море
Снимка: iStock

3553

Първи търговски кораб напусна пристанището в Одеса тази сутрин, 16 август, през временния хуманитарен коридор, предложен от Украйна, обяви министърът на регионалното развитие на страната Олександър Кубраков във Facebook.

Корабът Joseph Schulte плава под флага на Хонконг и пренася 30 000 тона продукция, включително и хранителни стоки. Контейнеровозът е прекарал в пристанището година и половина – пристигнал в Одеса на 23 февруари 2022 г. и останал „заседнал“ там заради войната. Одеса беше част от черноморското споразумение, което позволи ограничено корабоплаване на търговски съдове, но обхващаше само износа на пшеница и други зърнени култури.

Кубраков уточнява, че хуманитарният коридор ще бъде използван главно за евакуация на корабите, които са в пристанищата Одеса, Пивдений (Южний) и Черноморск от началото на войната. Трите пристанища бяха част от зърнената сделка. Последният кораб по инициативата отплава от Одеса на 16 юли 2023 г.

Украйна предложи този временен коридор на Международната морска организация (IMO), която призна, че страната има право да го навигира и призова Русия, член на организацията, да спре заплахите срещу корабите и да се придържа към международните конвенции.

Преди дни руското Министерство на отбраната обяви, че е направило проверка на кораб, плаващ към пристанището Измаил в устието на р. Дунав. От ведомството обясниха, че корабът Sukru Okan, чиито екипаж е турски, е бил спрян с предупредителни изстрели. „Украинските власти не могат да потвърдят случая“, пише Кубраков. В социалните мрежи бяха разпространени видеа, които показват как руските военни напускат кораба (скачайки рисково от палубата в летящ в близост хеликоптер).

Реакцията в Киев на спирането на кораба е, че Русия е извършила акт на съвременно пиратство в нарушение на конвенция на IMO. Целта е сплашването на корабособствениците и ограничаване на износа на Украйна от собствените ѝ пристанища в Черно море.

Преустановяването на зърнената сделка вече има ефект за Русия – по данни на руската анализаторска компания SovEcon в първите 15 дни на август износът на пшеница достига рекордните 5,4 млн. тона. През зърнените коридори Украйна изнасяше средно около 3 млн. тона на месец, според данните на ООН.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Стреляла ли е наистина Русия по търговски кораб в Черно море?

Без съгласието на Русия: Украйна обяви временен хуманитарен коридор в Черно море

След атаките над украински пристанища: Множество кораби са блокирани в Дунав

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички