Ryanair готви сериозно увеличение на цените на самолетните билети


Ryanair готви сериозно увеличение на цените на самолетните билети
Снимка: Pixabay

7857

Нискотарифната авиокомпания Ryanair планира значително да увеличи цените си заради скъпите горива. "Средната цена на билета на Ryanair вероятно ще се повиши от 40 на 50 евро през следващите 5 години", заяви директорът на компанията за Германия Андреас Грубер пред Deutsche Presse-Agentur.

По думите на Грубер, който е и ръководител на дъщерното дружество на Ryanair Laudamotion авиокомпанията се застрахова срещу нарастващите цени на петрола с финансови фючърси и купува евтин керосин на склад, но не може да компенсира изцяло покачващите се цени на горивата. Още в средата на август ръководителят на Ryanair Майкъл О'Лиъри обяви, че времето на евтините полети по 10 евро е отминало. Ryanair сложи край на ерата със самолетни билети по 10 евро

Същевременно в условията на икономическа криза авиокомпанията смята, че има предимства пред по-скъпите си конкуренти. "В условията на рецесия повече хора ще обръщат внимание на цената на билета", посочва Грубер.

Не само Ryanair повишава цените. Lufthansa също се възползва от това през последните месеци и обяви по-високи цени на билетите до края на годината. Мениджърът на Ryanair Грубер не вярва, че пътуването със самолет е загубило имиджа си заради хаоса през лятото с редицата отменени полети, дългите опашки пред гишетата и изгубения багаж.

"Наблюдаваме непрекъснато високо ниво на очакване за ваканционни пътувания", отбелязва той. В областта на обработката на багажите Ryanair също има предимства като авиокомпания с връзки от точка до точка спрямо компании с големи основни центрове.

Пътниците в Германия – далеч под предпандемичните нива

Ryanair загърбва срива в броя на пътниците при пандемията от COVID-19. През настоящата финансова година (април 2022 г. – март 2023 г.) компанията очаква да превози 166 млн. пътници в Европа, или 115% от нивото преди COVID кризата (149 млн.). Според Грубер през следващата финансова година броят на пътниците трябва да нарасне до 185 млн., а през 2026 г. – до 225 млн. Ryanair за първи път е на печалба от началото на пандемията

В Германия обаче Ryanair още не е компенсирала загубите от пандемията. Според Грубер най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа очаква за федералната република 14,7 млн. пътници през настоящата финансова година, или с 1/3 по-малко, отколкото през 2019/2020 г., когато са 21 млн. "Непрекъснато работим за преодоляване на тази разлика и виждаме голям потенциал", категоричен е той.

Ryanair експлоатира 25 самолета в 7 бази в Германия и извършва полети до още 6 летища. Заради по-ниските такси авиокомпанията се фокусира върху регионални летища като Баден-Баден, Нюрнберг или Меминген, а не върху метрополисите. "Непрекъснато разговаряме със съществуващи и потенциални партньори от летищата за по-нататъшно развитие", споделя Грубер.

Завръщането на летище Франкфурт не е на дневен ред

Ryanair държи на летище Хан в района на Хунсрюк, което беше продадено на инвеститорската група Swift Conjoy след изпадането му в несъстоятелност. "Проведохме разговори с новите собственици и поехме ангажимент към летището", заяви Грубер и добави, че Ryanair ще продължи да разполага с 2 самолета на летище Хан и ще обслужва 23 маршрута от него през предстоящата зима. Грубер не изключи опцията тази бройка да се увеличи.

По думите на Грубер завръщането на летище Франкфурт, което Ryanair напусна през пролетта заради спор за таксите за излитане и кацане, не е на дневен ред. "Ангажимент във Франкфурт в момента няма смисъл", обясни той, като преди това не изключваше категорично завръщане след няколко години. Самолетните билети поскъпват драстично

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Wizz Air прогнозира ръст на цените на самолетните билети

British Airways спря продажбата на полети на къси разстояния от летище Хийтроу

Санкциите удариха и авиокомпаниите: Русия разглобява самолети за части

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички