Троен ръст на пътниците, преминали през летище Хийтроу, но остават под предпандемичното ниво


Троен ръст на пътниците, преминали през летище Хийтроу, но остават под предпандемичното ниво
Снимка: iStock

3433

Пътниците, преминали през терминалите на основното британско летище Хийтроу, са се увеличили повече от тройно на годишна база през 2022 г. до 61,6 млн. души, предаде AFP. Тези цифри обаче остават доста под предпандемичните нива. От Хийтроу подчертават, че става дума за "най-голямото увеличение на пътникопотока от всички европейски летища".

Броят на пътниците се задържа на 76% от нивото, отчетено през 2019 г. преди COVID-19. Най-натовареното европейско летище преживя редица неуредици през 2022 г., тъй като секторът имаше известни затруднения да се справи с възстановяването на търсенето след пандемията.

Пролетните и летните ваканции миналата година бяха белязани от стачки и недостиг на персонал, което пък предизвика безкрайни опашки, закъснения, проблеми с обработването на багажа и анулиране на полети.

Лондонското летище трябваше също да постави таван върху броя на пътниците, преминаващи през обектите му всеки ден – мярка, отменена на 30 октомври. British Airways спря продажбата на билети за кратки полети от летище Хийтроу

Хийтроу се сблъска и със стачка на граничната полиция през коледно-новогодишните празници, но мобилизирането на военни, които да заменят стачкуващите, ограничи влиянието ѝ за пътниците.

"92% от пътниците са преминали през контрола по сигурността за по-малко от 10 минути по време на коледния пик", увериха от аерогарата, чийто брой пътници е скочил с 90% на годишна база през празниците, като достигна над 5,9 млн. пътници през декември. Трансатлантическите полети са сред основните двигатели за нарасналия обем пътници през изминалата година.

Хийтроу изрази опасенията си, че "възстановяването на авиационния сектор, жизненоважен за икономиката, може да бъде забавено от новото въвеждане на тестове за пътници в Обединеното кралство и други места заради нарасналия брой случаи на COVID-19 в Китай".

Летището обяви в края на декември, че смята да наеме 25 000 души, за да работи с пълния си капацитет през предстоящите пикове на търсене, но предупреди, че очаква да се върне към предпандемичните нива на трафика едва след няколко години. Огромни загуби за най-голямото летище в Европа

Междувременно днес британската полиция съобщи, че е започнала разследване, след като пакет, съдържащ уран, е открит на лондонското летище. Това се е случило на 29 декември по време на рутинна проверка от служители на граничните служби, съобщи полицията.

Според британския таблоид The Sun, който пръв съобщи новината, пакетът е дошъл от Пакистан и е пристигнал в Обединеното кралство на борда на самолет, излетял от Оман.

Уранът е открит в пратка със скрап и следователите проверяват дали е станало при неправилно сортиране в Пакистан, съобщи BBC. Според шефа на полицията Ричард Смит "количеството замърсен материал е изключително ниско и експертизата е заключила, че не представлява опасност за населението".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Лондонското "Хийтроу" е най-натовареното летище в света

Връщане към нормалното: Летище София обслужи над 6 милиона пътници

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички