Трудности очакват авиокомпаниите за пътуванията по Великден


Трудности очакват авиокомпаниите за пътуванията по Великден
Снимка: iStock

1816

Европейските авиокомпании се готвят за проблеми при пътуванията по Великден под натиска на стачки и отменени полети, предаде Reuters. Периодът ще тества превозвачите дали могат да избегнат повторение на хаоса от миналогодишния летен сезон.

През последните седмици серия стачки нарушиха полетите и пътуванията в Германия, Франция, Великобритания и Португалия, а неспирните синдикални протести са в състояние да причинят нови проблеми и през великденските празници, предупреждават представители на авиокомпании и летищни власти. Пълна парализа: Стачки създават сериозни транспортни нарушения в Германия

„Без никакво съмнение ще има забавяния и закъснения“, посочва Стивън Мур, отговарящ за управлението на въздушния трафик в Eurocontrol. Все още обаче не е ясно къде и кога ще има нарушения на полетите.

„Трябва да се подготвим за това и правим всичко възможно, за да намалим въздействието, но е трудно, тъй като предупрежденията често са в последния момент, в последните 24 часа“, споделя главният изпълнителен директор на easyJet Йохан Лунгрен.

Перспективата за нови забавяния започва от Франция, където и днес има нова серия протести срещу пенсионната реформа. Досега стачките в страната са причинили хиляди часове забавяния на полетите, до общо 70 000 минути в един-единствен ден, по данни на Eurocontrol.

От 13 март досега френската агенция по гражданска авиация (DGAC) почти всеки ден изисква от авиокомпаниите да намалят полетите си с 20-30% до и от големите френски летища, включително парижкото „Орли“.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри се оплаква, че стачките във Франция пречат на авиокомпаниите да прелитат над френска територия, а тези полети съставят около 15% от европейския трафик, според Eurocontrol. Миналата седмица той призова ЕК да спре стачките, като наложи правила за минимално обслужване, но според експерти това не е възможно, тъй като стачките са национален проблем.

Проблемите при пътуванията обаче съвпадат с все по-засиленото им търсене. Очаква се излитанията от Великобритания през великденските празници да нараснат с 11% спрямо същия период на 2022 г. и с цели 650% спрямо 2021 г., макар и да останат с 13% под предпандемичните нива, по данни на аналитичната компания Cirium.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нова порция стачки парализира 4 германски летища, стотици полети са отменени

Стотици полети в Германия са отменени или забавени заради стачка

Лято 2023: Нови дестинации предлагат летищата София, Бургас и Варна

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички